Startkosten Rotterdam

Zou de wedstrijd Like 2 Swim uit het klassement kunnen worden geschrapt.

De voor open water zwem wedstrijden exorbitant hoge startkosten zijn op z'n zachtst gezegd belachelijk. 28 euro 50 voor 1 start bij een event dat voor het eerst gehouden wordt en nog geen enkele garantie op kwaliteit kan bieden.

Snap niet dat de KNZB hier goedkeuring aan geeft voor een officiële klassementswedstrijd.

Weer een beslissing en tendens in de verkeerde richting

Beste Remco,

Het lijkt er op dat je niet juist en/of onvolledig geïnformeerd bent. Laat mij je even de feiten melden:

  1. Like2swim is géén nieuwe wedstrijd. Vorig jaar was Like2swim al een klassementswedstrijd en was de prijs volgens mij hetzelfde. Ik vond het leuk en een goed georganiseerd evenement om aan deel te nemen. Ze gaven ook wel "waar voor het geld": een mooie (maatwerk)medaille en ook nog een in natura-herinnering voor alle deelnemers. Nu komt er een 3km bij. Prima!
  2. Je lijkt te zeggen dat een hogere prijs aan banden gelegd moet worden. De KNZB heeft het vaststellen van de inschrijfgelden al eind jaren 90 losgelaten en de organisaties vrij gelaten om hun inschrijfgeld te bepalen. Dit was om marktwerking te krijgen.
  3. De meeste organisaties moeten met de exorbitant lage inschrijfgelden er geld bij leggen. We zijn in  Nederland (maar ook België) enorm verwend met de lage inschrijfgelden. Als je eens over de grens kijkt zal je ontdekken dat 25 - 100 euro voor een start helemaal niet ongebruikelijk is.
  4. Vergelijk ook eens met andere sporten. Wat kost het om een cross-country of een straatwedstrijd als de CPC of Dam-to-dam-loop te hardlopen? En een wielerklassieker te rijden als amateur?

Met andere woorden? Waar doen ze het van? Die prijs moet toch omhoog? We willen toch dat de organisaties overleven? Nu kannibaliseren ze hun reserves en budgetten tot ze erbij neervallen.

Dag Richard.

Het verbaast mij dat je vanuit de TOWZ organisatie zelf niet eens op de hoogte bent van de feiten.

Het klopt dat Like2Swim vorig jaar al georganiseerd werd, maar als "prestatietocht" /  "goede-doelen" wedstrijd. Niet als KNZB zwemwedstrijd. Dit zijn 2 totaal verschillende soorten organisaties met andere eisen en verwachtingspatronen..

Afgelopen jaar was deze wedstrijd GEEN klassementswedstrijd. Ik weet dit, omdat ik vorig jaar de eerste klassementswedstrijd won - in Leiden. Als TOWZ en eindverantwoordelijke voor de klassementen zou jij dit ook moeten weten.

De discussie omtrent de hoogte van startgelden kan je voeren. 6 euro per start is inderdaad "laag", maar praten over 25-100 euro lijkt me van een hele andere categorie. Ik ben zelf als fervent open water zwemmer vorig jaar niet overal gestart, maar heb wel 32 nummers gezwommen. Zonder benzine geld met een gemiddelde startprijs van 8 euro, kost me dat 240 euro. Volgens jouw normen en maatstaf zou dit eigenlijk tussen de 800 en 3200 euro moeten liggen. Heb je ooit wel eens rondgekeken hoeveel mensen bereid zouden zijn om dit te betalen in een seizoen? Ik denk dat je ze op 1 hand kan tellen...

Wat zal er dan gebeuren: deelnemers gaan wedstrijden selectief uitkiezen. Ja het klopt dat een dam-tot-dam-loop duur, net als de kosten aan een IRON MAN. Echter, deelnemers beperken zich dan tot 2-3 van dit soort wedstrijden per jaar. In plaats van dat er dan op 20 open water wedstrijden gestart wordt, wordt er nog maar op 3 wedstrijden gestart. Hoeveel mensen zouden dan nog hun klassement vol zwemmen? En hoeveel mensen zouden dan nog elke open water wedstrijd langsgaan omdat ze de sfeer zo fantastisch vinden en het zien als een dagje uit?

De cijfers van vorig jaar liegen er al niet om:

  • Klassement vol mannen: 15 - waarvan 1 boven de 60km (buffer)
  • Klassement vol vrouwen: 14 - waarvan 6 boven de 60km (buffer)

We hebben dit jaar al de ondoordachte, oneerlijke, onplezante en kostenopdrijvende invoering van wetsuits onder druk van Arena om meer geld te verdienen. Niet alleen zal dit een impact hebben op de deelnemers (zeker volgend jaar) - maar met name zal dit impact hebben op de klassementszwemmers. Het klassement wordt er immers gigantisch oneerlijk door (wetsuit vs non-wetsuit deelnemers etc.). Als we dan ook nog wedstrijden hebben waar deelnemers vanwege hoge kosten niet aan mee willen en kunnen doen, dan wordt het klassement daar ook nog eens door beinvloed.

Daar waar vroeger de Zwemkroniek beker HET item was om voor te strijden, is het hele klassement op dit moment zijn status steeds verder aan het verliezen en begint het meer op een Irene van de Laan bokaal te lijken. De klassementwinnaars van afgelopen jaren zijn hier tekenend voor. Het zijn allang niet meer de beste zwemmers die winnen - de beste zwemmers nemen niet eens de moeite om een klassement vol te zwemmen.

Tegelijkertijd vraag ik me dan hardop af waarom we het klassement niet gewoon afschaffen. Aangezien we misschien 5 deelnemers hebben in Nederland die het uberhaupt nog wat interesseert en de rest Rotterdam sowieso zonder enig nadenken links laten liggen, waar maak ik me dan nog druk om, uiteindelijk is het toch een wassen neus..

Hoi Remco,

Het is ook wat! Het open water boek 2016 geeft wel degelijk aan dat de wedstrijd meetelde voor de klassementen. Misschien hebben ze in Leiden je iets op de mouw gespeld.

Je haalt er nu zaken bij die niets met de inschrijfgeldendiscussie te maken hebben. Reiskosten en (onverhoopte) aanschaf van een wetsuit vallen hier dus buiten.

Overigens: wetsuits worden pas boven 5km (inclusief Lektocht) van belang. Zie de aanstaande publicatie op knzb.nl hierover. We zwemmen dus niet met wetsuits op de normale open water afstanden.

Interessant Richard

De klassement tellers hebben de uitslag in ieder geval niet meegenomen, de hele wedstrijd is daar niet terug te vinden. Leuk zo'n tekst in de advertentie maar duidelijk niet erkend. Die 5 deelnemers die er waren, zijn wellicht ook wel tekenend voor de acceptatie van deze startkosten.

Uiteraard spelen andere zaken wel mee, want alle kosten komen uit dezelfde portemonnee. Materiaalkosten en reiskosten negeren in een discussie over startgelden is natuurlijk jezelf voor de gek houden. Reken maar uit wat een seizoen doet voor die portemonnee als je een klassement wil volzwemmen met jouw startgelden. Zouden ze in het binnenbad eens moeten proberen.. 30 euro of 100 euro per start voor een LAC circuit

Ik wist overigens niet dat wetsuits alleen toegestaan zijn voor 5km en langer. Waar haal je dit vandaan? Ik heb het niet kunnen vinden in de regelgeving van de KNZB - al is dit wel off-topic, het is geen onbelangrijke statement die ik graag ergens officieel terug zou willen vinden.

Beste Remco,

De wedstrijd in Rotterdam vorig jaar is wel degelijk meegenomen in de klassementen (en er waren meer dan 5 zwemmers).  De startgelden zijn gelijk gebleven t.o.v vorig jaar. Vorig jaar ging een groot deel vn de opbrengst naar KWF. Volgens mij is het goede doel dit jaar Stichting vrienden van Sophia. Ik kan uit ervaring van vorig jaar zeggen: "goed georganiseerd, mooie lokatie en veel publiek".

Dag Ka Kramer,

Excuses, ik had scheef gekeken op mijn mobiel vanmiddag bij de klassementen, hij telde inderdaad mee. Dit doet overigens niets af aan de discussie zelf.

Doneren voor een goed doel hoort een vrije keuze te zijn. Dit hoort niet in het inschrijfgeld verstopt te zitten. Dat een organisatie kostendekkend wilt zijn, dat snap ik. Maar een klassementswedstrijd voor de KNZB hoort niet extra duur te zijn om goede doelen te sponsoren.

Hiermee zeg ik niet dat er iets tegen is op sponsoring van goede doelen, maar ik hoor als deelnemer niet verplicht te zijn om een sponsor bijdrage te betalen om aan een KNZB wedstrijd mee te doen. Dit maakt de hoge startgelden alleen maar een kwalijkere zaak.

Voor de duidelijkheid. Er is dit jaar en vorig jaar geen euro van het inschrijfgeld naar het goede doel gegaan bij Like2Swim. Dit zijn individuele acties van deelnemers geweest.