Zwemmarathon en schippers

Zwemmarathon en schippers

Het lijkt allemaal zo simpel. De zwemmers gaan om 09.00 uur in Stavoren het IJsselmeer in en hopen dan na een tocht van ruim 22 km te finishen in de haven van Medemblik. Er gaat echter heel wat aan vooraf naast het vroegtijdig aanvragen van de benodigde vergunningen. Iedere zwemmer heeft een gastgezin waar hij of zij verblijft vanaf vrijdagavond na afloop van de briefing. Ieder jaar moeten die gastgezinnen worden benaderd. Sommige gastgezinnen hebben al vele jaren dezelfde zwemmer in huis, maar er kan ook eens een vakantie zijn gepland. Veel telefoontjes dus.

Iedere zwemmer heeft een eigen begeleidende boot. Ook ieder jaar weer een hele klus om dat op een rijtje te krijgen. De beveiliging op het IJsselmeer moet ook worden geregeld. Snelle boten, een dokter en een verpleger. Als er iets gebeurd moet er snel kunnen worden gehandeld. Al enkele jaren kan gelukkig een beroep worden gedaan op twee mensen die werken in het Westfries Gasthuis.
Enkele dagen voorafgaand aan de marathon is er een speciale briefing voor de schippers. Naast het toewijzen van de zwemmers, staat die briefing in het teken van de veiligheid. Wat te doen als een zwemmer onwel wordt, wat te doen als de coach zeeziek is geworden? Daarnaast worden de scheepsnummers bekend gemaakt en de veiligheidspakketten uitgereikt. Ieder schip beschikt over noodlijnen, een onderkoelingpakket en kan een mand krijgen om de snelheid te remmen. Veiligheid staat hoog in het vaandel van de organisatie. Daarom wordt ieder jaar gebruik gemaakt van een communicatiesysteem dat dekking heeft van Stavoren tot aan Medemblik. Ieder schip heeft een marifoon aan boord. Schepen die dat niet hebben krijgen een marifoon verstrekt van de organisatie.
De schippersvergadering is altijd een belevenis. Wie krijg ik mee als zwemmer, is het een kanshebber? Ja, er worden weddenschappen afgesloten wie er als eerste binnen zal varen in de haven van Medemblik. Allemaal netjes achter het bekende koersschip van Arie Burggraaf, de Elise. Die weet zeker, ik vaar als eerste de haven van Medemblik binnen.
Dankzij de gemeentebesturen van Stavoren en Medemblik zijn er voor de schippers aan het liggen in de havens geen kosten verbonden. Op vrijdagavond meren de meeste schepen al af in Stavoren, op zaterdag is de overnachting in Medemblik ook gratis.
Een evenement als Stavoren-Medemblik kan dus niet zonder vele vrijwillige schippers.
 

bron: KNZB