Edith van Dijk doet serieuze gooi naar Beijing

bron: zwemkroniek
origineel @ zwemkroniek
door: Jos van Kuijeren
foto: swimjos
datum: 27/08/2007, 17:51u

Edith van Dijk pakt haar zwemloopbaan weer op. De 34-jarige veelvoudig wereldkampioene in het open water wil zich kwalificeren voor de Olympische Spelen volgend jaar in Beijing. De tien kilometer staat daar voor het eerst op het programma. "Ik heb de Spelen nooit meegemaakt. Nu de kans er is, wil ik die toch pakken'', lichtte Van Dijk haar opmerkelijke rentree toe tijdens een persconferentie in een van DSB-kantoren in Wognum.

Edith van Dijk beëindigde in 2005 met twee gouden en een bronzen medaille haar loopbaan na de wereldkampioenschappen in Montreal. Ze ging daarna aan de slag als bondscoach open water, maar legde die functie eerder dit jaar na het WK in Melbourne toch weer neer. Het kriebelde al weer een tijdje en na uitvoerig wikken en wegen binnen de familie en gesprekken met o.a. Peter Post, Ada Kok en Jacco Verhaeren besloot zij voorzichtig de intensieve training weer op te pakken. Deelnemen aan bijvoorbeeld de Lektocht van Beusichem naar Culemborg begin juli ging nog onder het mom van aftrainen, maar insiders vermoedden toen al dat Edith aan een rentree dacht. Immers je gaat geen trainingsopdrachten van 20x200 elke drie minuten doen als onderdeel van alleen afbouwen.

Echtgenoot Hans van Goor: "Deelnemen aan de Olympische Spelen is altijd een droom geweest voor Edith. Maar wil je daar ook een prestatie neerzetten, dan moet je er je leven ook weer naar inrichten. We hebben een kleine van 10 maanden en dus moet je allerlei zaken gaan regelen om de vele uren trainen en het verzorgen van je kind optimaal te kunnen blijven doen. Edith stopt daarom ook met haar werk voor de DSB-schaatsploeg."

Van Dijk is, afgezien van de periode rond de geboorte van haar dochter, al die tijd bezig geweest om fit te blijven. Voordat ze definitief besloot haar rentree aan te kondigen, wilde ze zich eerst nog testen bij de wereldbekerwedstrijd in het Donaukanaal in Wenen afgelopen weekend. Op die baan veroverde zij in 1995 haar eerste EK-medaille op de 25 kilometer. Met haar derde plek op slechts een lengte achterstand achter de Italiaanse Martina Grimaldi (ex-Europees jeugdkampioene) en de Duitse Angela Maurer kreeg ze de bevestiging dat ze nog altijd meekan met de top. "Ik ben verbaasd dat het zo goed ging", gaf Van Dijk na haar race toe.

Hoe het traject richting Beijing definitief 'bewandeld' gaat worden staat nog niet vast. De bedoeling is dat de trainingen opgevoerd gaan worden naar meer dan vier uur per dag. Badwater is geen enkel probleem. De Olympische kandidate kan terecht in de 25 meterbaden van Wognum, Hoorn en het hoofdbassin van het Sloterparkbad in Amsterdam. In haar schoonvader Jaap van Goor heeft zij wederom haar vaste trainer. Het streven is ook om volgend jaar minstens één hoogtestage te doen in het Spaanse Granada (Sierra Nevada).

Volgend jaar op 3 mei staat de OS-kwalificatie in Sevilla op de 10 kilometer gepland. Plaats van handeling is de Guadalquivir, waar meerder malen open waterwedstrijden worden gehouden. Hier werd in 1997 om de Europese titels gestreden.

De reacties op haar rentree zijn allemaal positief. "Erica Terpstra was razendenthousiast, toen ik de mogelijke Olympische deelname met haar besprak!" Toch leuk die steun van de NOCNSF-voorzitter!