Eerste zeezwemclinic Zwemanalyse / ChannelChallenge

Gisteren was de eerste zeezwemclinic. Een ruime windkracht 4 zorgde voor golven van zeker 1,5 meter en de stroming was sterk. De deelnemers hebben dus optimaal kunnen ervaren hoe avondtuurlijk zeezwemmen kan zijn. Wil je ook een keer onder begeleiding de zee op? Mail dan naar info@zwemanalyse.nl.

Hieronder nog wat extra informatie over branding, stroming, muien en zichtbaarheid op zee.

Branding:

Branding ontstaat doordat de golven tegen het zand opbotsen.
Je kunt dus ook twee brandings-zones hebben, als er een tweede zandplaat vlakbij de kustlijn ligt. In de branding kun je niet echt zwemen. Je moet dus eerst achter de branding komen. Is die best heavy - zoals toen wij zwommen - dan kun je er ook voor kiezen om onder de golf te duiken zodat die niet tegen je aan kan slaan. Let op je zwembril en badmuts, dat je die niet kwijtraakt onderweg.

Stroming:

Tussen de Engelse en de Nederlandse kust is de Noordzee relatief smal. Onder invloed van de stand van de maan schommelt het tij en wordt het water door dat smalle deel geperst. Grofweg 6 uur de ene kant op en dan 6 uur de andere kant op (dat is niet helemaal waar, een getijcyclus is 12 uur en 25 minuten en er zijn stukken waar het 4 om 8 uur is, maar dat worden teveel details)

Lees op de website van rijkswaterstaat meer over de getijden, springtij, doodtij etc.

Stel dat je vanaf het strand rechtuit de zee in wil, naar een boei die 300 meter voor je ligt. Als je rechtuit gaat zwemmen, dan kom je er niet. Door de stroming kom je scheef uit. Je moet dus weten hoe de stroming loopt, en daar schuin tegenin zwemmen, om uiteindelijk rechtuit te gaan.

Muien:

Een mui is een sterke stroming de zee in, tussen twee zandbanken. Een mui is nooit heel breed, maar kan wel krachtig zijn. Er zijn veel instructiefilmpjes op internet te vinden wat een mui is en hoe je eruit komt. In elk geval moet je niet terugzwemmen naar de kust, maar of zijwaarts eruit, of jezelf mee laten voeren richting zee. Als je voorbij de zandbank bent is de mui ook weg, dus dat kan niet heel ver de zee op zijn.

Zichtbaarheid:

Op zee heb je een SaferSwimmer nodig. (en in ander buitenwater is het ook aan te raden). Je kunt ze bij ZAPswimgear voordelig bestellen. Dit zijn de grote nylon SaferSwimmers, geschikt voor zee en ruiger weer.

Ben je aan het zwemmen op een plek waar de reddingsbrigade aanwezig is? Maak dan even een praatje met de reddingsbrigade. Vertel wat je gaat doen, waar je heen zwemt en hoe lang ongeveer. Ze kunnen dan een oogje op je houden. Dat is niet gek, daar zijn ze voor!

Orienteer je ook op de afspraken die gemaakt zijn. Wat is het zwemdeel, wat is het deel voor de surfers en kiters etc.

Met dank aan Richard Broer van ChannelChallenge en Hans van Veen van Channel Team Wassenaar.