De reddingsboot tijdens de IJsselmeer marathon

bron:  http://www.knrm.nl

Medemblik/Andijk, 11 augustus 2012

Traditie getrouw vaart ook dit jaar de reddingboot van Medemblik mee met het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) Marathonzwemmen Stavoren – Medemblik.

In alle vroegte verzamelen de bemanningsleden zich bij het boothuis. Ook twee medische personeelsleden waaronder één arts stappen op in Medemblik.

Reddingboot De Gooier vaart naar Stavoren waar het medisch personeel nog een laatste inspectie van de zwemmers doet, voordat ze in het water gaan.

Om 9.00u liggen de zwemmers tussen de pieren van Stavoren en wordt het startsein voor de zwemwedstrijd gegeven. De zwemmers worden allen begeleidt worden door een zeilboot met een oranje vlag in de mast. Aan boord van die zeilboten zit dan hun coach, maar ook een jurylid. Reddingboot De Gooier wordt ingezet als veiligheids- en artsenboot. Daarbij blijft de reddingboot wel inzetbaar voor calamiteiten op het IJsselmeer. Verder varen er nog een aantal rigid inflatable boats mee die ook voor de veiligheid waken.

Onderweg worden zeiljachten gepaaid die op koers liggen naar één van de zwemmers en gevraagd om hun koers te verleggen.

Het hele wedstrijdveld wordt goed door het medisch personeel aan boord van reddingboot De Gooier in de gaten gehouden.

Dit jaar doen een record aantal van 19 zwemmers mee aan de overtocht en door de gunstige oostenwind is er een goede kans dat het record van 4 uur en 20 minuten verbeterd wordt. Uiteindelijk lukt het de eerste zwemmer ook om in een tijd van 4 uur en 18 minuten de finish in de haven van Medemblik te behalen.

Tijdens de begeleiding van de zwemmarathon voor de haven van Medemblik wordt onze aandacht getrokken door een zeilboot. Zie reddingrapport: stilgevallen voor overvolle haven.

Nadat het zeiljacht Filia is afgemeerd in de haven van Medemblik keert reddingboot De Gooier terug naar de begeleiding van de zwemmarathon. Het medisch personeel worden weer opgepikt van één van de andere RIB’s.

De scheidsrechters verzoeken het medisch personeel om bij de laatste zwemmer te kijken. Deze ligt nog 1,5 nM voor de haven van Medemblik en de vraag is of deze zwemmer de slopende zwemtocht wel kan volbrengen.

Onder medische begeleiding (coaching) lukt het uiteindelijk deze laatste zwemmer ook om de finish te behalen en zijn hiermee alle zwemmers gefinished!