Goede grap werd zilveren zwemtocht

Het oorspronkelijke artikel door Maaike Roelofs (met foto's) is gepubliceerd op De Gelderlander sinds donderdag 30 juli 2009 | 11:02

APPELTERN/BATENBURG - In Batenburg gaat zaterdag voor de 25e keer de 3,5 kilometer lange zwemtocht naar Appeltern van start. Een tocht stroomafwaarts die indertijd eigenlijk met een weddenschap begon.

Jan Loderus, bijnaam Jan de Koele van de Koele Bron, en Hans de Wit waren beiden cafébaas. Toen Loderus een keer op bezoek was bij Hans in De Viersprong in Batenburg werd hij gewaarschuwd niet te veel te drinken. Er stond controle op de weg naar Appeltern. Jans antwoord: "Oh, dan zwem ik wel terug." Zo gezegd zo gedaan. In 1982 werd er een proeftocht aan de Gelderse kant van de Maas gezwommen. De tocht stroomafwaarts van Batenburg naar Appeltern is zo'n 3,5 kilometer.

Dat ging zo goed dat een jaar later de eerste officiële zwemtocht gehouden werd. Daar deden zo'n 76 mensen aan mee. De afgelopen 25 jaar deden er jaarlijks 50 tot 200 liefhebbers mee.

Het viel niet mee om zo'n zwemtocht te organiseren. Hans Harbers (68), één van de organisatoren: "Er was veel kritiek vanuit verschillende hoek en er werd geroepen dat de zwemtocht onverantwoordelijk was. Toch gingen we ermee door en het werd uiteindelijk een groot succes."

Het initiatief voor de zwemtocht mag dan wel 25 keer zijn genomen, toch kon het evenement twee keer niet doorgaan. In 1986 en 1988 werd het afgelast. "Beide keren was het te koud. Er mag namelijk niet gezwommen worden onder de 17 graden", aldus Harbers.

De zwemtocht begint om 14.00 uur bij café De Viersprong in Batenburg en eindigt bij Waterskischool de Uitvliet in Appeltern. Deelname is 7 euro