U bent hier

IISA - ijszwemmen (& winter zwemmen)

Nationale IJszwemdag 2021

Datum: 
zondag, 31 oktober, 2021 - 00:00 t/m 23:45

Over twee weken is het zo ver. Onze eerste Nationale IJszwemdag. Als je deelneemt aan de ijszwemdag ontvang je van ons onderstaand certificaat van deelname.

Doe je mee op een van onze locaties? Meld je dan snel aan bij je locatie.

Nationale IJszwemdag 2021

Zwem samen met je (zwem)vrienden, familieleden en kennissen zwemmen op onze 1e nationale IJszwemdag.

Op zondag 31 oktober organiseren wij als IJszwemmen Nederland / IISA Nederland samen met de ijszwemlocaties de eerste nationale IJszwemdag*. Tijdens de Nationale IJszwemdag willen we (nieuwe) ijszwemmers de kans geven om in aanraking te komen met onze sport en met de al geoefende ijszwemmer het seizoen te openen.

IISA 4th World Championship - Host city and process announcement

Datum: 
zondag, 3 oktober, 2021 - 17:00

You're invited to join a Microsoft Teams meeting
Title: IISA 4TH WORLD CHAMPIONSHIP ANNOUNCEMENT

Polar Bear Challenge van Stichting Hartekind

ISA Nederland gaat dit jaar een samenwerking aan met Stichting Hartekind. Stichting Hartekind zet zich met hart en ziel in voor het vergroten van de overlevingskansen van harte-kinderen en het verbeteren van kwaliteit van leven.

Stichting Hartekind financiert levensbelangrijk onderzoek, organiseert/ondersteunt evenementen en initiatieven voor dit doel en geeft voorlichting aan ouders. Daarom organiseert Stichting Hartekind dit jaar voor het eerst de Polar Bear Challenge om geld op te halen ten behoeve van dit onderzoek.

Susan zwemt elke dag in natuurwater: ‘Het is mijn onderhoud, mijn apk, mijn koffie’

2021-04-29 - Zaterdag opent het seizoen voor zwemmen in natuurwater. Liefhebber Susan Houbraken neemt elke dag een frisse duik en weet hoe je je voorbereidt. Tip: neem klompen mee, en een felgekleurde badmuts.

Dippen in de Reeuwijkse plassen tijdens volle maan

‘6,6 graden!’ zegt Theo tegen de groep, terwijl hij met zijn thermometer van de stijger komt lopen. Het is 19:35 en over een kwartiertje zal de groep van zeven mensen het koude water van de Reeuwijkse plassen in gaan. Aangekleed met goed gevoerde jassen en bepakt met rugzakken staan de deelnemers, kletsend over het dippen, aan het pad wat vlak langs het koude water loopt. Gezamenlijk loopt de groep naar het surfgebouw ernaast, terwijl Tessa nog eventjes blijft hangen. ‘Ik doe dit al zo’n 5 jaar en merk dat het mijn weerstand goed heeft gedaan,’ zegt Tessa ‘Ik kan nu gemakkelijk met een shirtje naar buiten met dit weer.’

Geschiedenis van het ijszwemmen

‘s Winters baden of zwemmen in open water – voor de gezondheid of als ritueel – is ouder dan de weg naar Rome. De Griekse arts Hippocrates geloofde in de helende werking van koud water. De Germanen deden ook al aan winterzwemmen, zoals valt te lezen in ‘Das Buch vom Winterschwimmen’ (1996). Om hun lichaam te harden. Zo’n achthonderd jaar later was Karel de Grote een fervent winterzwemmer. In Rusland is ’s winters koud baden ook al eeuwen een religieus ritueel. Zelfs de tsaren deden er aan mee, vanuit hun paleis in Sint-Petersburg in een wak in de rivier de Neva. En ook in Scandinavische landen is het een traditie, zoals het Finse ‘avantouinti’ (ijsgat-zwemmen). Dichter bij huis hakte twee eeuwen geleden de Duitse schrijver en filosoof Goethe ’s winters een wak in het ijs voor een koud bad.

Gezond of niet: is kou goed voor het lichaam?

Winterzwemmen is populair. Mede door de sluiting van zwembaden en sportscholen zoeken meer mensen het koude water op. In de rubriek Gezond of niet duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een onderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: kou.

"Kou ís niet leuk", zegt huisarts Monique Tjon-A-Tsien. "Zodra het koud wordt, zetten we de verwarming aan en trekken we handschoenen aan. Daardoor is ons lichaam lui geworden." De huisarts zwom zes jaar geleden met een handjevol mensen in de zee bij Kijkduin, inmiddels zijn dat er honderden. "Het duurde vijf maanden voordat ik me in zee volledig kon ontspannen. En nog steeds heb ik moeite om de douche op koud te draaien. Maar het is het waard, want daarna krijg je zo'n mooi cadeautje."

20% of People Have a Genetic Mutation That Provides Superior Resilience to Cold

Almost one in five people lack the protein α-aktinin-3 in their muscle fiber. Researchers at Karolinska Institutet in Sweden now show that more of the skeletal muscle of these individuals comprises slow-twitch muscle fibers, which are more durable and energy-efficient and provide better tolerance to low temperatures than fast-twitch muscle fibers. The results are published in the scientific journal The American Journal of Human Genetics.

Carlo Pappot zwom in vrieskou buiten: ‘300 meter verderop waren ze aan het schaatsen’

Terwijl half Nederland vorige week op zoek ging naar ijs dat sterk genoeg was om op te schaatsen, zocht triatleet Carlo Pappot juist naar water dat nog in volledig vloeibare toestand verkeerde. Gelukkig wist hij dat te vinden en zo kon de fervent koudwaterzwemmer ook in de vrieskou nog zijn meters maken. Terwijl de beelden er extreem uitzien, viel het Pappot eigenlijk alles mee: “Het was wel koud natuurlijk, maar in het water is het warmer dan daarboven. Boven het water vroor het en het water zelf was zo’n drie graden.”

Een Zero Ice Mile, een echte uitdaging

Gisteren, 13 februari, probeerden negen zwemmers een Ice Mile te zwemmen in de Reeuwijkse Plassen. Vanwege de zeer slechte weersomstandigheden hadden ze het een week uitgesteld. Ze zwommen in de Surfplas te Reeuwijk. De watertemperatuur: 0,8° Celcius. Een echte Zero Ice Mile dus!

Gerda Holla zwemt ijsmijl in de Reeuwijkse plassen

Brrr, nu buiten het openwater instappen… daar voelen velen niets voor. Maar Gerda Holla draait haar hand er niet voor om. De sporter uit Oostwoud zwemt zaterdag 6 februari een ijsmijl in de Reeuwijkse plassen. Wel 1.610 meter zwemmen in badkleding (geen vaseline) bij een watertemperatuur onder de 5 graden Celsius. Als het haar lukt wordt haar prestatie officieel geregistreerd op www.internationaliceswimming.com/iisa-ice-swim-records.

Ben jij een coole zwemmer?

Deze winter is alles anders. Ga jij de uitdaging aan om in open water te zwemmen? Bewijs het door een foto of video op social media te posten. Daarmee kan je een leuke prijs kunt winnen

Iedere deelnemer krijgt na afloop van het virtuele evenement een hartverwarmend aandenken. De inzenders van de drie mooiste foto’s krijgen een verrassingspakket vol warme items. Ben je of word je lid van IISA Nederland dan ontvang je daarnaast ook nog de enige echte IISA bandana!

Interview met: Kyra Wijnker

Van de IISA website;

In de serie ‘Interview met’ proberen we wekelijks één of meerdere ijszwemmers te interviewen. Vandaag Kyra Wijnker, genomineerd voor Open Water Swimming Woman of the Year 2020.

Stemmen op Kyra kan via deze link.

Kan je je zelf kort voorstellen?

Ik ben dus Kyra Wijnker, 22 lentes jong en woonachtig in Den Helder. Begonnen met reddingszwemmen, wedstrijdzwemmen kwam erbij en uiteindelijk de stap gemaakt om in het openwater te zwemmen.

Kyra Wijnker genomineerd voor World Open Water Swimming Woman of the Year 2020

De jaarlijkse WOWSA Awards worden gesponsord door de World Open Water Swimming Association en dienen als een jaarlijkse publieke erkenning van de beste in de open water zwemgemeenschap ter wereld. 

Er zijn vier categorieën: 
World Open Water Swimming Man of the Year
World Open Water Swimming Woman of the Year
World Open Water Swimming Performance of the Year
World Open Water Swimming Offering of the Year

Pagina's