U bent hier

historie

Historie regio Noord-Holland

De organisaties welke deze regio/ dit samenwerkingsverband omvat en/of omvatte(*) zijn de volgende organisaties:

In memoriam: Herman Willemse

Zeven jaar lang was de in Schagen (NH) geboren Herman Willemse (22 mei 1934) een pure amateurzwemmer. In die periode (de jaren vijftig van de vorig eeuw), behaalde de door Jan Stender getrainde zwemmer dertien nationale titels, maar toen hij in 1959 als tweede eindigde in een race over Het Kanaal besloot hij van zijn liefhebberij zijn (tweede) beroep te maken.

Herman Willemse was een iconische open water zwemmer

Gisteren overleed wedstrijd- en open water zwemmer Herman Willemse op 87-jarige leeftijd. Willemse had een succesvolle carrière op de korte baan (olv succestrainer Jan Stender van De Robben). Later werd hij professioneel open water zwemmer, waarbij hij talloze marathons zwom en maar liefst 5x het officieuze wereldkampioenschap (Atlantic City) won. Van Willemse is 2x een (auto)biografie uitgekomen.

Corry Leibbrand zwom als eerste vrouw de Zuiderzee over

Al in 1910 trotseert zwemmer Eduard Meijer de golven van de Zuiderzee om de 22 kilometer van Stavoren naar Enkhuizen af te leggen. Hij is daarmee de eerste man die deze overtocht officieel succesvol aflegt, hoewel dit vaak wordt toegeëigend aan Piet Ooms. Het duurt bijna 20 jaar totdat ook een vrouw een poging waagt om het voormalige IJsselmeer te bedwingen. In 1928 lukt het de 20-jarige Corry Leibbrand om de tocht als eerste vrouw succesvol te voltooien.

De acht kilometer zwemwedstrijd in de IJssel: de eerste jaarlijkse lange-afstandszwemtocht van Nederland

Van 1923 tot en met 1959 waren de zwemfeesten van DJK uit Zutphen een begrip in de Nederlandse zwemwereld. Het was een veel bezocht evenement waaraan in de loop van de jaren talloze topzwemmers deelnamen, waaronder Marie Vierdag, Frans Kuijper, Truus Baumeister, Geertje Wielema, Lenie de Nijs, Jan Stender, Herman Willemse, Corrie Schimmel en Stans Scheffer.

Egmondse nieuwjaarsduik geannuleerd

EGMOND AAN ZEE - Zoals reeds viel te verwachten gaat ook de Nieuwjaarsduik 2021 in Egmond aan Zee niet door. De organisatie laat weten het in de huidige tijd onverantwoord te vinden om een dergelijk evenement te organiseren,

In een persverkalaring laat de Stichting E.D.E. weten: 'Het jaar 2020 begon fantastisch mooi met de Egmondse Nieuwjaarsduik van 2020. Mede dankzij jullie steun en inzet is het een prachtig evenement geworden met naar schatting 6000 bezoekers in Egmond aan Zee.

Pionier Rie Beisenherz was eeuw geleden snelste Europese zwemster, zonder te duiken

Komende zondag is het honderd jaar geleden dat zwemster Rie Beisenherz in Antwerpen als eerste Nederlandse vrouw op de Olympische Spelen actief was. De heren van de zwembond vonden het maar niks.
Rie Beisenherz, geboren in 1901 in Amsterdam, groeide op in een sportieve familie, met vader Louis als een bekende wielrenner, tijdgenoot en collega van Jaap Eden.

Herman Willemse Describes How Swimming Changed His Life

International Marathon Swimming Hall of Fame chairman Ned Denison interviewed fellow Hall of Famer Herman Willemse on today’s edition of WOWSA Live.

In his WOWSA Live interview, the 86-year-old Dutch superstar – one of the most renowned marathon swimmers in the world and member of the inaugural class of Honor Swimmers in the International Marathon Swimming Hall of Fame who was nicknamed the Flying Dutchman – talked about:

Uit het sportarchief: Erica Terpstra trotseert Westerschelde in Scheldebeker

Het sportarchief van Omroep Zeeland bevat 23 jaar aan materiaal. Veel video's van belangrijke wedstrijden liggen opgeslagen in de kelder van ons studiogebouw. Elke week laten we een reportage uit het verleden zien. Vandaag: oude beelden van de Scheldebeker, waar zwemmers de Westerschelde trotseren en de oversteek van Breskens naar Vlissingen maken.

Honderdvijftig jaar geleden was in Amsterdam de oprichting van de eerste zwemclub van Europa

De Amsterdamsche Zwemclub 1870 is de oudste zwemclub van Europa. Dat de meeste Nederlanders kunnen zwemmen, hebben we onder meer te danken aan deze pioniers.

Op 25 juni 1870 was de oprichting van AZ 1870 met als doel de zwemsport meer vertrouwd te maken. Dat was anderhalve eeuw geleden geen overbodige luxe, omdat er maar weinig mensen waren die zichzelf konden redden als ze in het water vielen.

Walter Poenisch Honor Swimmer in the Class of 2020

Het tweede goede nieuws voor Walter Poenisch dit jaar.

Na het dit jaar weer verkrijgen van de rechten over het domein http://swim4peace.com, dat Faye Poenisch buiten haar schuld kwijt was geraakt is er nu nog meer goed nieuws te melden.

Historie van de Scheldebeker wedstrijden

Beste mensen, mijn boek is klaar!

Op zondag 20 oktober is de presentatie van het boek in het restaurant van het Vrijburgbad te Vlissingen, na de ZLW-zwemtraining (10.30 - 11.30 u.).

Dit boek van 520 pagina's bevat uitgebreide verslagen van alle 22 Scheldebekerwedstrijden, compleet met uitslagen, de voorgeschiedenis ervan en vele andere facetten, waaronder de  enorme organisatie en problemen waarmee deelnemers te kampen hadden.

175 jaar zwemsport in Nederland

Op 23 september 1844 werd in Den Haag voor de eerste keer zwemwedstrijden georganiseerd. Dat is precies 175 jaar geleden.

Nederland is een waterland, maar de huidige vanzelfsprekendheid dat iemand hier kan zwemmen, bestond niet altijd. (En wordt inmiddels helaas ook alweer steeds minder.)

Tiende editie open water zwemmen in Vianen

Stichting OWZ Merwedekanaal organiseert op zaterdag 13 juli voor de tiende keer open waterzwem wedstrijden. Vanaf 10.30 tot omstreeks 16.00 uur wordt door recreanten en wedstrijdzwemmers gestart en gefinisht bij de kop van Sluiseiland.

Jack Brakeboer zwemt nog één keer IJsselmeer over

Driemaal per week is hij te vinden in het zwembad De Terp. Tussen de gebruikers door zwemt hij zijn baantjes. Jack Brakeboer (65) is in training voor zijn laatste overtocht van Stavoren naar Medemblik. Op 17 augustus zwemt de bekendste kastelein van Medemblik nog één keer deze tocht van 22 kilometer door het IJsselmeer.

Pagina's