Toppers van Toen deel 7: Marijke Zeekant

In de rubriek "Top van Toen" deze keer iemand die begonnen is met openwaterzwemmen, maar uiteindelijk via roeien en triathlon grote doelen bereikte. Ze doet nog steeds bij de masters mee en dat doet ze nog steeds op hoog niveau getuige haar 2de plaats op de WK 2010. We hebben het hier over...Marijke Zeekant.
 
Naam:                                  Marijke Zeekant
Geboortedatum:                  12-12-1956
Woonplaats:                        Amsterdam
Beste prestatie:                    moeilijke keus!! 
                                               Zwemmend:    mijn 2e IJsselmeer oversteek in 1978
                                               Roeiend:             brons WK in damesdubbelvier in 1986
                                               Triathlon:           4e WK triathlon 1998
 
Stel jezelf kort voor aan openwaterzwemmend Nederland.
Marijke Zeekant, lerares lichamelijke opvoeding op een VMBO school in Zaandam. Nu nog actief in triathlon (dit jaar agegroup 55-59), en in het roeien in een ploeg met bijna allemaal oud-internationals (deelneemsters aan Olympische spelen van 1980 t/m 2000) daarmee starten we elk jaar in de voorjaars klassiekers op de Amstel en nemen we ook deel aan wedstrijden in het buitenland. Zo hebben we meerdere keren de Womens Head geroeid in Londen. Ook een aantal keren in Berlijn deelgenomen aan een lange afstand wedstrijd en zijn we 2 keer gestart in de Head of the Charles in Boston.
Je bent geboren en getogen aan het IJsselmeer en je was daardoor al vroeg betrokken bij het zwemmen. Eerst bij de reddingsbrigade en later bij de zwemvereniging. De zwemsport zit dus in je bloed?
Ja, dat kun je wel zeggen, zodra het zwembad open ging (15 mei) was ik er te vinden. Koud water was dus geen probleem, daar kon ik goed tegen. Pop opduiken op 3 m. diepte met golven in het IJsselmeer, is toch wat lastiger dan in een zwembad!!
Jij was aanwezig bij de 1e IJsselmeeroversteek van Jan van Schijndel? Hoe was dat? Hoe verliep de race? En wat at/dronk hij?
Als lid van de reddingsbrigade stonden wij Jan op te wachten bij het binnenzwemmen van de haven van Medemblik. Wij mochten achter hem aan zwemmen naar de vlonder voor het Swarte Woifke. Ik was dus niet mee op de boot en heb geen idee wat hij onderweg at/dronk. Wel weet ik van de jaren daarna dat zwemmers op de boot op weg naar Stavoren ’s ochtends vroeg stukken kip aten!!
In 1977 zwom je voor de eerste keer het IJsselmeer over met als coach Jack Brakeboer. Hoe was dat?
Geweldig! Ik was uitstekend voorbereid, had al in training van 6 uur gedaan en getraind met alle soorten golven op het IJsselmeer dus ik was er klaar voor. Heel weinig deelnemers (4!) dat jaar, maar doordat er 2 Medemblikker meededen (Kees Bomendijk en ik) kreeg de marathon toch heel veel publiciteit in de regio met grote artikelen in de krant. Het maakte me niet zoveel uit in welke tijd ik het zou zwemmen als ik maar aan de overkant kwam! Eén deelnemer stapte uit, dus ik werd 3e!! , maar wel laatste. In een tijd van 6.02 was ik sneller dan mijn coach Jack ooit had gezwommen en dat was wel leuk!
Als openwaterzwemmer heb je races gezwommen die nu niet meer bestaan. We hebben het over Sluis & Anna Paulowna 16km, Den Helder-Texel-Den Helder 12km en Terschelling-Vlieland 12km. Welke was de mooiste?
Den Helder-Texel-Den Helder was echt gaaf! Ik won de eerste editie vooral door mijn schipper. De stroom is verraderlijk en je zwemt dus heel lang voor je gevoel de verkeerde kant op en dan ineens mag je met het opkomende tij meezwemmen naar de haven en heel kort, bijna over de stenen zwem je dan de haven in. Met die actie haalde ik de koploopster Joke van Staveren in en kon ik winnen!
Na je openwaterzwem carrière had je nog hele lange sportcarrière. Je volleybalde, roeide op de Olympische Spelen (Seoul’88) en deed drie keer mee aan de “Ironman” triatlon op Hawaï. Hoe kijk je terug op die periode?
Na de Academie voor Lichamelijke Opvoeding heb ik eerst even helemaal niet gesport, maar dat ging al gauw weer kriebelen. Ben in Amsterdam gaan wonen en gestart met volleybal, maar na één competitiejaar wilde ik weer wat fanatieker sporten en kwam ik via een vriendin bij de roeivereniging terecht. Door de vele trainingen die je doet als zwemster, was het voor mij niet moeilijk om weer iedere dag te trainen voor het roeien. In mijn 3e roeijaar mocht ik al naar de WK, dus dat was geweldig!! Na mijn roeicarrière had ik bij de triathlon weer voordeel van mijn zwemachtergrond en ook daar kwam mijn duurvermogen weer goed van pas. In 1993 deed ik voor het eerst mee in de hele triathlon van Almere en op grond van mijn resultaat in Almere het jaar daarna werd ik opgenomen in de Nederlands lange afstand ploeg. Heel mooie wedstrijden gedaan over de hele wereld. Nu inmiddels fanatieke master en doe nog mee aan EK’s en WK’s maar dan in mijn leeftijdsgroep. Daar heb ik dan tenminste tegenstand van formaat, want in 2010 werd ik 2 keer 2e op de WK lange afstand ( 4 zwemmen- 120 fietsen – 30 lopen) en de WK Olympische afstand (1,5 – 40 – 10)
Welke adviezen zou je willen geven aan beginnende openwaterzwemmers?
Bereid je specifiek voor op de omstandigheden van de wedstrijd waar je aan wilt deelnemen. Dus qua weersomstandigheden, watertemperatuur. Ga ook trainen met extreme omstandigheden: hoge golven bijv. , zodat je niet voor verrassingen komt. Ideaal is dat je aan 2 kanten van de boot kunt zwemmen. Ik kon dat niet en dat kan nadelig zijn bij een bepaalde windrichting.
Experimenteer met voeding en weet waar je het beste op reageert.