Xlendi, 29 juli 2008 met Swim Trek!

Hier volgt een verslag van onze belevenissen op en rond het eiland Gozo bij Malta, met Swimtrek.

Even wat informatie vooraf: 3 jaar geleden tijdens de EK voor Masters in het Zweeds Stockholm maakte ik kennis met de organisatie Swimtrek, die daar een standje met informatie had opgezet. Het is een Engelse organisatie die zwemvakanties voor open water zwemmen organiseert. De beelden die ik toen zag waren prachtig: zwemmen met een groepje op meren en zeeën overal ter wereld; begeleidingsboot erbij en zwemmen maar! DAT leek me geweldig om een keer mee te kunnen doen (zelfs als sprinter)! Deze zomer waren er geen echt belangrijke wedstrijden voor mij, dus de ideale tijd om dit Open Waterzwemmen eens te gaan meemaken! Samen met mijn dochter Nienke heb ik Gozo/Malta en Comino geboekt.

 

Op 26 juli 2008 zijn we naar Malta gevlogen om mee te doen aan de Malta,Gozo en Comino Swimtrekvakantie. Op zondagmorgen was de eerste zwemafstand. Het woei eigenlijk best wel veel, maar er was een heerlijk zonnetje. de watertemperatuur was wel 25 graden! heerlijk! Het zwom ook heerlijk! De groep is 15 man groot en VOOR de eerste afstand zijn we via een testafstand ’s morgens voor het ontbijt in groepen verdeeld op snelheid. Per groep een andere kleur badmuts. Nienke en ik zitten in groep "pink" , de snelste groep. Maar we doen het rustig aan, want we willen ook wat zien! Gozo is een eiland dat heel droog is, maar het is een en al rots hoog uit het water. Te vergelijken met de Engelse krijtkust, denk ik. Vanuit het water heb je daar een prachtig gezicht op! En een grotten dat daarin zitten! Geweldig!

De eerste dag was wel wennen! Nienke ging prima! Met mij ging het wat minder. Ik werd h.s. misselijk van het zoute water en van de golven. Maw.: ik was zeeziek! Nooit geweten dat dat ook kon! Ik heb eerst wel flink gezwommen (zo’n 2 km denk ik), totdat ik echt misselijk werd etc. Goed, daarover zal ik niet verder uitweiden, maar het was niet fijn! ’s Middags weer geprobeerd op het volgende traject, maar ook daar moest ik afhaken en over de reling hagen van de begeleidboot. De tweede dag heb ik zeeziektepilletjes gekregen en nu gaat het heerljik!!! Gisteren zijn we overgestoken van Gozo naar Comino, zo'n 2 kilometer. Daarna hebben we een stuk gelopen en hebben een grot bekeken met een meertje erin. Vanuit dat meertje kun je, op 2 meter diepte, via een tunnel weer naar zee zwemmen! Eng, hoor, maar een paar Duitse toeristen waren wel zo gek om dat te doen..... Wij hebben foto's gemaakt. 25 meter onder water in een watertunnel lijkt me niks....!(zonder zuurstof, he!) Na de lunch, die heerlijk was, aan boord van de begeleidingsboot, hebben we in de Blue Lagoon gezwommen, vissen bekeken en door allerlei andere inhammen gezwommen. Ca. 2 kilometer. Het was een fantastische dag! De sfeer en het zwemmen zijn heel relaxed! Na een half uurtje of 3 pwartier zwemmen krijg je vanaf de begeleidboot een bidon toegeworpen om even wat te drinken, je kunt even kijken wat er om je heen is of je kijkt onderweg even of je groep wel bijelkaar blijft. En als je dan aan boord komt na het zwemmen, word je meteen ontvangen met hapjes en drankjes en nootjes! Leuk hoor!

Vandaag was de derde zwemdag. Nu zijn we een ander stuk langs de kust gezwommen, richting Azure Window en Fungus Rock. afstand ca. 4,5 km. Het eerste stuk was vooral prachtig, weer met allerlei grotten en grotjes, waar soms mensen aan het vissen zijn. We zwemmen altijd pal langs de kust, zo'n 2 meter vanaf de rotswand. Dan kun je je namelijk het beste orienteren en zie je ook het meest! Na 3 km moesten we om een rostpunt heenzwemmen, en daarna naar het noorden toe. Daar stonden me toch een hoop golven! Dat was "klunen", zo leek het wel! En je werd constant van golf naar golf gesmeten... Zwaar, maar de voldoening na afloop was groot! We meerden aan in een prachtige baai. Daar konden we lunchen en visjes kijken. Ook was er een grot waar je in kon zwemmen. Die was lang niet zo eng, gelukkig en daar zijn we met zijn allen doorheen gezwommen. Halfweg was er zelfs een soort rotsachtig strandje waar je op kon zitten. En een stuk verder kwam je weer in de baai uit!  Na de baai en het Azure Window is de groep teruggelopen over land naar het startpunt en ons onderkomen: Xlendi. Een superwarme klus langs een veld met watermeloenen en hoog over ruw terrein met mooie uitzichten!

Natuurlijk maken we massa's foto's! Daarvan komen er nu een paar in de mail.  We genieten enorm! De leiding is h.s. leuk en de tochten zijn uitdagend! Morgen is de oversteek van Gozo naar Malta. Vroeg op, 6 uur ontbijt. Varen naar het startpunt en om half 8 zwemmen. Vroeg in verband met de scheepvaart en plezierbootjes, die later op de dag groot is. Het is ongeveer 5 - 6 km. door de Blue Lagoon.

Ik zit op dit moment achter de computer nog steeds een beetje te schommelen (voor mijn gevoel) van de golven, maar ik ben gelukkig niet misselijk meer!

Gozo/ Swimtrek deel 2

Intussen zijn Nienke en ik weer terug uit Malta en Gozo. Ik heb daar ter plaatse geen tijd meer gehad voor het volgende deel van het verslag. daarom nu maar even.

We hebben een geweldige week gehad! Super gezellig met de anderen (allemaal Engelsen). Super zwemwater1 Super weertje, super afstanden gezwommen..... kortom! Het was de eerste keer, maar niet de laatste! We gaan beslist weer! Wie gaat er mee?

De misselijkheid van de eerste dag  was helemaal over nadat ik elke morgen braaf een zeeziektepil ingenomen heb!

Woensdagmorgen moesten we om 6 uur al ontbijten en om half zeven met de bus naar de haven van Mgarr, waar de begeleidboot intussen getankt had. Om half acht lagen we al in het water om de kroon van de week te doen: 6 km oversteken van Gozo naar Malta. Het water was zo vroeg nog heerlijk rustig, er waren nauwelijks mensen en bootjes. We konden rustig beginnen aan de oversteek..De oranjegroep ging eerst, 15 minuten voorsprong. Daarna de gele groep en na 5 minuten wij (“pink”). Wij kregen nog versterking van een Zwitserse jongen die de vorige week meedeed. Toen konden ze vanwege het slechte weer de oversteek niet maken....! Hij was nog steeds op Gozo en heeft hem daarom met ons samen gemaakt! Dat was erg leuk! In een rustig tempo vertrokken we. Er stond wel behoorlijk stroming naar links, daar moesten we wel rekening mee houden, maar de boot ging voorop, een goede gids. Je moest er trouwens niet te dicht achter zitten vanwege de diesellucht... De oversteek was psychologisch in 3-en verdeeld: eerst richting Comino, dan door de “straat” tussen twee eilanden (= Blue Lagoon) naar een uitstekende rotspunt en dan oversteken over het grote water tot Malta langs de tonijnkwekerijen.  Het ging heerlijk! Alleen waren er bij Comino ineens enkele heel vervelende kwallen....en een ervan nam me toch te grazen! Precies bij mijn oksel links! Het beste is dan in het (zoute)water te blijven en met wat moeite heb ik het tweede deel gezwommen door de Blue Lagoon, want mijn spieren hadden behoorlijk last van die beet! Gelukkig zakte het daarna toch wel en het derde deel ging weer prima! Onze groep heeft het in 1u.45 minuten gedaan! En allemaal, dus ook de andere groepen, hebben we het gehaald! En Nienke heeft de smaak helemaal te pakken! Het is een hele ervaring om de oversteek zwemmend te maken , terwijl je verderop de Ferries ziet varen en ze even later ook voelt door de golven die wij dan uiteindelijk toch ook kregen. Niet te geloven dat je dan om 10.00u ’s morgens met elkaar aan boord aan de koffie/thee met koek zit met een supervoldaan gevoel van : we hebben al 6 km gezwommen en we hebben  het gehaald! Een hele schaal met noten/rozijnen hebben we veroberd en zijn toen naar een baai gevaren in de schaduw (want het was intussen behoorlijk warm geworden) voor een heerlijke brunch! De swimming guides begeleiden je met bootjes tijdens zwemmen, maken daarna allerlei lekkers voor je klaar, enz enz! Ze waren echt geweldig! Zo was het echt supervakantie! 

Tijdens zo’n luchpauze was er ook altijd wel wat te beleven. Nu zaten we bij een grot waar je ook in kon zwemmen. En daarna vissen voeren met de etensresten is ook leuk! Hele scholen komen op je af, terwijl jij in het water stukjes brood verbrokkelt. Ik hoop dat de onderwatercamera goed heeft gewerkt!

Als we dan’s middags weer naar huis voeren, wasten we metelkaar de lunchboel af: de guides wasten af in het zeewater, benen bungelend over de rand van het achterdek, wij pakten aan en spoelden af in heet water en weer anderen droogden etc. Een heel sociaal gebeuren, maar ook heel leuk! tijd voor grapppen enzo! 

Zo kan ik nog wel even doorgaan met beschrijven van zwemtochten, want we hebben er natuurlijk nog meer gemaakt! Maar dat doe ik niet! Ik denk dat velen van jullie hier eens aan mee zouden moeten doen! Superbelevenis voor Nederlandse Masters en andere Open Water liefhebbers! Bovendien: je hoeft echt niet hard te kunnen zwemmen om dit te doen! Het gaat om volhouden, maar dat is in zee zoveel makkelijker dan in een zwembad waar je honderden baantjes moet zwemmen voor zo’n prestatie. In zee zie je vanalles, je zwemt met de groep, je stopt af en toe als er iets leuks te zien valt, of als je even wat te drinken krijgt!  Tenslotte is het bedoeld als zwemVAKANTIE! Echt geweldig!

En dan ’s avonds lekker ergens eten in een gezellig restaurantje. Wij zaten soms met anderen, soms met de hele groep, soms met z’n tweeên. Gisteravond zaten we heerlijk aan de baai, met een tafeltje aan het water. Midden in de week hebben we met de hele groep aan de BBQ van het hotel meegedaan enz. En tijd voor een beetje cultuur was er ook: de laatste dag waren we vroeg klaar en hebben we een stadsbezoek gedaan met een museum en hebben gedwaald door oude, smalle, pittoreske steegjes van de hoofdstad van Gozo: Victoria. Zeer de moeitewaard.

Groetjes van  Christien en Nienke Nieuwenhuis
Swol1894 Masters

Als je vragen hebt, mail naar: swol1894masters@hotmail.com