7# De Vrije Slag Door Zutphen

Datum: 
zaterdag, 15 augustus, 2015 - 00:00

​​

EDITIE 2015 AFGELAST

PERSBERICHT GEMEENTE ZUTPHEN

De vrije slag door Zutphen kan dit jaar niet doorgaan. Er is sprake van een moeilijk in te schatten gezondheidsrisico, als gevolg van 4 dode eenden die vrijdagochtend zijn aangetroffen langs de route. In gezamenlijk overleg hebben de organisatie DVSDZ en de gemeente besloten dat het onverantwoord is het evenement door te laten gaan.

De doodsoorzaak van de eenden kan nog niet worden vastgesteld. Nader onderzoek moet uitsluitsel geven. De gemeente verwacht eind deze week hierover bericht te hebben van het Waterschap, dat de dieren laat onderzoeken in het landelijk onderzoekinstituut in Lelystad.

Hoewel de waarnemingen van het waterschap hier niet op wijzen, zou het kunnen gaan om botulisme. Dit zou risico’s voor de gezondheid van de deelnemers met zich mee kunnen brengen. Dit is gelet op korte termijn niet uit te sluiten. Als het geen botulisme betreft, zou mogelijk een andere infectieziekte de dood van de vier eenden hebben kunnen veroorzaken. Ook daarvoor geldt dat er onvoldoende tijd is om voor de start van het evenement vast te stellen hoe groot het gevaar voor de volksgezondheid is en voor de deelnemers oplevert.

Locoburgemeester Patricia Withagen betreurt het zeer dat de Vrije Slag dit jaar niet door kan gaan: “Het is een prachtig evenement en we hebben de afgelopen weken allemaal mee kunnen leven naar het moment van de start morgen. We hopen dat de organisatie en deelnemers dat enthousiasme vasthouden en er volgend jaar alsnog een mooi evenement van te maken.”

AANVULLING TEAM DVSDZ

Op dit moment maakt het besluit bij ons vooral emoties los. Wij balen er enorm van jullie te moeten teleurstellen. Verplaatsen naar een ander moment dit jaar is geen optie. Later deze week ontvang je een mail met extra informatie. Wij vragen ons nu niet te bellen of mailen met vragen. Morgen zijn wij op het terrein aanwezig om de boel op te breken en deelnemers die ondanks onze berichtgeving toch naar Zutphen komen op te vangen.

Wij hopen op jullie begrip.

Paul Post, voorzitter De Vrije Slag Door Zutphen