U bent hier

veiligheid

Blog: Buiten zwemmen met flinke golven

Een natuurlijk golfslagbad

Van de week lag ik in een golfslagbad in Friesland. En nee, dan heb ik het niet over een subtropisch zwemparadijs. Ik heb het over buitenwater waar veel wind stond en dus veel golven met een gemiddelde windsnelheid van 24 kilometer per uur (zorg voor een goede uitrusting ).

Het water is nooit hetzelfde, de natuur is nooit hetzelfde.

Zo houd je het zwemmen met kinderen veilig

Spelen en afkoelen in een zwembad, rivier of meertje: voor kinderen is het een fijn tijdverdrijf in de zomer. Hoe zorg je dat ze niet zomaar kopje-onder gaan? Een handleiding.

Een kind dat verdrinkt maakt geen geluid.

Rijkswaterstaat waarschuwt voor zomers hoogwater: ‘Zwemmen is nu extra gevaarlijk’

Na regen komt zonneschijn. Dus wordt volgende week met de beloofde zomerse temperaturen een verfrissende duik in de waterrijke rivieren extra aanlokkelijk. ,,Maar zwemmen in rivieren is nu extra gevaarlijk’’, waarschuwt Jasper Konijnenbelt, persvoorlichter van Rijkswaterstaat Oost-Nederland. 

Reddingsbrigade geeft zwemles in Surfplas

Met een warme zomervakantie voor de deur neemt ook het enthousiasme om te gaan zwemmen weer toe. Heerlijk met elkaar de zee, de plas of het meer in, maar zwemmen in open water is écht anders dan in het zwembad. Daarom organiseerde de Goudse Reddingsbrigade afgelopen week zwemlessen bij de Surfplas in Reeuwijk.

Goed opletten of je ook weer op de kant kunt komen: waarom zwemmen in open water steeds populairder wordt

Wat doe je als je wil zwemmen, terwijl alle zwembaden dicht zijn? Dan zoek je een stuk water op in de natuur. Tijdens corona is baantjes trekken in open water steeds populairder geworden.

En het lijkt een blijvertje: ook nu zwembaden weer open zijn, verkiezen zwemmers vaker voor een plas of meer boven het chloorwater.

KNZB en Vasco Consult zetten in op meer zwemveiligheid

De KNZB heeft de krachten gebundeld met hoofdsponsor Vasco Consult om via een speciale campagne aandacht te vragen voor zwemveiligheid.

Zwemveiligheid is sinds jaar en dag een belangrijk onderwerp in het waterrijke Nederland. In het kort betekent zwemvaardigheid dat mensen, jong en oud, in en om het water kunnen overleven en op een veilige manier kunnen bewegen en recreëren in onze Nederlandse watercultuur.

Goes kan schoolzwemmen kosteloos uitbreiden dankzij studenten en samenwerking

Waar de meeste Zeeuwse gemeenten al jaren zijn gestopt met het financieren van schoolzwemmen, is Goes een vreemde eend in de bijt. De gemeente breidt het schoolzwemmen juist uit, zonder dat het een cent meer kost. Het geheim? De inzet van studenten en samenwerking met andere partijen.

Verdrinkingsongevallen het hoogst bij 50-plussers

Let op de veiligheid van vijftigers

Bij ‘veilig zwemmen’ denk je waarschijnlijk het eerst aan jonge kinderen, die dat nog moeten leren. Of aan tieners en studenten die iets te overmoedig het water in springen. Maar deze blog staat in het teken van de toename aan verdrinking onder ouderen (50plussers). Misschien denk je nu, oh… dat is niet op mij van toepassing, ik ben een stuk jonger? 

Vooral 50- tot 70-jarigen verdrinken: 'Overschat je zwemvaardigheid en conditie niet'

Niet kinderen maar mensen tussen het 50 en 70 jaar oud verdrinken het vaakst. Dat concludeert de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) die werkt aan een nationaal plan om het aantal verdrinkingen in Nederland terug te dringen. Jarno Hilhorst van de NRZ praatte erover in het radioprogramma de Zeeuwse Kamer.

Zware metalen, bestrijdingsmiddelen, pfas; de kwaliteit van ons water is een tikkende tijdbom

Nederland scoort slecht in een vers rapport over de waterkwaliteit in de stroomgebieden van Europese rivieren. Door te veel uitstel dreigt Nederland de eigen doelen van de Kaderrichtlijn Water niet te halen, waarmee een nieuwe crisis zich aandient.

Tips om veilig buiten te zwemmen

Zo veilig mogelijk buiten zwemmen: doe je dat?

Waar moet je op letten als je veilig wilt zwemmen in buitenwater?

Ik zet de hoofdzaken even op een rij. Daarbij ga ik ervan uit dat je NU gaat buitenzwemmen, in juni, en dat je waarschijnlijk toe wilt naar een (steeds grotere) afstand zwemmen. Ik neem je mee in vijf stappen om elke keer weer veilig en fitter uit het water te komen:

Goes breidt schoolzwemmen uit, hele land kijkt mee

Waar veel gemeenten bezuinigen op het schoolzwemmen, breidt Goes de lessen uit. Met ingang van het nieuwe schooljaar krijgen niet meer alleen groep 3 en 4 van de basisschool zwemles, maar álle groepen. Zo leren kinderen meer over bijvoorbeeld de gevaren van open water.

Nationale ZwemChallenge: concept om zwemveiligheid te testen

Ga jij de Nationale ZwemChallenge ook organiseren? Dit is een concept waarmee alle zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen in Nederland een challenge kunnen organiseren om zoveel mogelijk mensen te bereiken in het belang van zwemveiligheid. Zeker na een lange sluiting van de zwembaden i.v.m. de coronacrisis, is het belangrijk onze zwemvaardigheid op peil te houden. Maar ook om partijen in de branche te helpen weer zoveel mogelijk bezoekers te ontvangen.

Gevaren van wildzwemmen onbekend én onderschat

Zwemmen in open water leidde vanaf 2016 waarschijnlijk tot 7 uitbraken van het norovirus in Twente. Een onderzoeksgroep vond 20 van deze uitbraken in heel Nederland. Er moet meer aandacht komen voor dit verschijnsel, vinden de onderzoekers.

Topzwemmer Ferry Weertman: ’Amerikaan overleed door warmtestuwing. De regels zijn aangepast, het water mag niet warmer zijn dan 31 graden’

Verschillende regionale sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting op de Olympische Spelen te maken. De krant volgt onder andere openwaterzwemmer Ferry Weertman tijdens zijn voorbereiding.

Pagina's