U bent hier

historie

Historie regio Noord-Holland

De organisaties welke deze regio/ dit samenwerkingsverband omvat en/of omvatte(*) zijn de volgende organisaties:

Was Piet Ooms de eerste Nederlandse zwemgrootheid?

Onderstaande update is aangeleverd, met dank aan Piet Schop, in reactie op het geplaatste artikel over Piet Ooms op sportgeschiedenis.nl.

Nee dus, dat was Eduard Meijer die enige jaren voor Ooms al tot indrukwekkende prestaties kwam.

Over beide zwempioniers heb ik in mijn boek 'Historie van de Scheldebekerwedstrijden (1930 - 1969)' als voetnoten het volgende geschreven:

Piet Ooms was de eerste Nederlandse zwemgrootheid

Morgen begint het EK Openwaterzwemmen in Rome. Eén van de beste Nederlandse openwaterzwemmers was Piet Ooms, begin vorige eeuw. Hij was ook één van de eerste Nederlandse sporters die tot ver in het buitenland bekend werd. Het succes kwam hem alleen niet aanwaaien: ‘Dikke Piet’ moest er hard voor trainen.

The Obscure Ultra-Endurance Sport Women Are Quietly Dominating

In 1985, Nature published a paper arguing that women would outrun men in marathons by 2000. Like so many other things that were supposed to happen “in the year 2000,” this prediction never came to fruition. Women’s finishing times were indeed improving rapidly as compared to the rate of men’s improvements, but that was likely because women were so much newer to distance running as compared to men. As science writer Rose Eveleth has explained, that Nature paper “extrapolated linearly from a few points of early data. (Its conclusions are mocked in many entry-level statistics courses.)” In 2016, the fastest men runners are still about 12 percent faster than the fastest women, and most exercise scientists doubt that women will ever outperform men at the elite marathon level.

De IJzeren Man

Na 1874 konden de Bosschenaren eindelijk uit hun benauwde veste breken. Door de Vestingwet van dat jaar verloor de stad namelijk haar status als vestingstad en kon er buiten de vestingmuren worden gebouwd.

Toch liep het, ondanks de erbarmelijke woonomstandigheden binnen de vesting nog niet zo’n vaart: pas vijftien jaar later begon er grootschalige nieuwbouw.

Inductees to IMSHoF and awards

Datum: 
zaterdag, 31 maart, 2018 - 00:00

Below are the IMSHOF inductee/award recipient articles that I wrote over the last several days.  It was a pleasure to interview these special people.

Steven Munatones

Uit archief z.v. de Vikings Harlingen

Terug in de tijd:

Zeven mijl zwemrace Kornwerderzand-Harlingen 10 augustus 1963
Robben-zwemster Judith de Nijs wint zeven mijlrace

Met een groeiende belangstelling voor het lange afstand zwemmen in Harlingen herleeft ook de belangstelling voor de zeven mijlrace. De zeven mijl is de lengte van het traject Kornwerderzand (haven) - Harlingen (zeezwembad), voor een deel uitgezet langs de Boontjes, het vaarwater langs de Afsluitdijk en Friese kust.

Maurer breekt record Van Dijk

De 40-jarige Duitse Angela Maurer zwom naar het brons op de 25 kilometer open water. Het is voor Maurer de negende WK-medaille op de 25 kilometer uit haar loopbaan, eentje meer dan de Nederlandse Edith van Dijk, die acht WK-medailles verzamelde op die afstand.

Ontberingen van een marathonzwemster

Topsporter zijn in het openwater is niet makkelijk. Een marathon zwemmen in een meer, rivier of zee duurt vele saaie uren en vergt veel van de mentale kracht. Ik zwem in het profcircuit, buiten de officiële zwembond om. Bekendheid en erkenning in Nederland is daardoor zeer moeizaam. Waarom dan toch zeven jaar doorgaan in dat circuit? En hoe spannend is het om Het Kanaal over te zwemmen!  In mijn carrière was ik zes maal wereldkampioen, heb ik met plezier over de hele wereld gereisd en marathonwedstrijden gezwommen. Telkens met een coach aan mijn zijde die onontbeerlijk is bij topsport. Iedere marathon is een avontuur. Soms met prachtige overwinningen, soms met bittere nederlagen. De ene keer in een woeste zee, de andere keer in een kalm, saai, lang uitgerekt meer. Dan komt het moment van stoppen. Deze periode heeft een enorme impact op mijn verdere leven. Niet alleen privé maar ook als ondernemer gebruik ik de mentale instelling, eerzucht, het vallen- niet opgeven-en tòch weer doorgaan. De zoektocht naar avontuur en grenzen verleggen zitten in het bloed!

Scheldebekerwedstrijd (12) slot

De Scheldebekerwedstrijd (9) - 1935

Samenvatting

Zaterdag 6 juli 1935 is de datum waarop voor de zesde keer de wedstrijd over de monding van de Westerschelde zal worden verzwommen. 25 Deelnemers, waaronder 9 dames, mogen daar aan meedoen. Echter de storm, die de avond ervoor is opgestoken, heeft het zeewater dermate in beroering gebracht dat de organisatoren het niet aandurven de wedstrijd door te laten gaan. De potentiële deelnemers kunnen onverrichter zake weer retour naar huis.

Om praktische redenen is het niet mogelijk om uit te wijken naar een latere datum in 1935.

No Goggles And A Strong Kick In The Wadden Sea

Aangedragen bij The Daily News of open Water Swimming.

NETHERLANDS. In this 1958 film clip about a race in Wadden Sea, we could not help but notice the number of well-dressed people on the spectator boats and the fact that none of the swimmers appear to wear goggles, in addition to the winner's streamlined body position augmented by a strong kick.

De .... nautische mijlen van Grave

In het riet: Klassementen (deel 3)

Het originele artikel van George Sieverding is te vinden op www.georgesports.eu

2011-08-16, door: George Sieverding

Pagina's