U bent hier

nieuws - Nederland

De uitdaging voor open water zwemmers!

Nu op Wereld Water Dag 22 maart de zeewatertemperatuur gestaag gaat stijgen. Begint het bij de Harlinger Waddenzee zwemmers weer te kriebelen om binnenbad het Derde Haad om te ruilen voor het zoute en soms grillige zeewater van de Waddenzee. Het doel voor de zomer van 2023 is duidelijk, allen maken zich op om opnieuw een challenge aan te gaan.

Swim to Fight Cancer Stedendriehoek 2023 nog niet zeker door tekort aan vrijwilligers

Na een paar jaar geen Swim to Fight Cancer is de organisatie van plan om dit jaar weer in te zetten op een nieuwe editie van het evenement voor goede doelen. Zondag 10 september, dan moet het gaan gebeuren. In het water van recreatiegebied Bussloo. Maar het evenement wankelt.

Zwemmers in de kou: ruim helft baden doet temperatuur niet meer omhoog

Meer dan de helft van de openbare binnenzwembaden bij ons in de buurt heeft de watertemperatuur de afgelopen maanden verlaagd. Bovendien gaan ze waarschijnlijk nooit meer omhoog, blijkt uit onderzoek van Omroep West. Zwemmers zouden er niet zoveel van merken en de zwembaden krijgen maar weinig klachten binnen, zeggen ze. 

Meerderheid mensen is bang voor zwemmen in open water

Zwemmen in de zee, rivier of een andere openbare plek in de natuur is voor meer dan de helft van de mensen gevaarlijker dan een zwembad. Dat zegt 58 procent van de 1517 ondervraagden in een onderzoek van het Mulier Instituut over zwemmen in het buitenwater.

SPORTTIJDEN zoekt partner

SPORTTIJDEN

Voor het komende (zomer)seizoen is SPORTTIJDEN op zoek naar een partner.

Consultants onderzoeken mogelijkheden voor zeezwembad in Harlingen

Het is mogelijk om een zeezwembad te bouwen in Harlingen. Dat blijkt uit onderzoek van consultancykantoor Adonin, uitgevoerd in opdracht van de Friese gemeente. 

Geen gezondheidsrisico’s door PFAS bij zwemlocaties in de Westerschelde

Er zijn geen gezondheidsrisico's vanwege PFAS bij zwemlocaties in de Westerschelde. Dat concluderen de provincie Zeeland en GGD Zeeland naar aanleiding van extra metingen die Rijkswaterstaat het afgelopen jaar heeft gedaan.

5 gezondheidsvoordelen van zwemmen in de winter

Een koude douche nemen is één, maar een ijskoude duik nemen tijdens de winter is toch een stap verder. De douche kun je weer snel warm draaien, de temperatuur van open water niet. Toch is winterzwemmen een aanrader en heeft het heel wat voordelen, dat blijkt nu uit Fins onderzoek.

Voormalig wereldrecordhoudster Lenie de Nijs overleden

In de jaren '50 van de vorige eeuw woonde een groot deel van de Nederlandse topzwemmers in of in de omgeving van Hilversum. De vereniging De Robben had destijds wereldfaam en er waren buitenlandse journalisten, die dachten dat er in één straat toch wel tien wereldrecordhoudsters woonden.

Hoorn is niet langer meer de openwaterzwemhoofdstad van Nederland: stekker uit ’een begrip in de zwemwereld’

’Hoorn, openwaterzwemhoofdstad van Nederland’. Deze gevleugelde uitspraak deed de West-Friese havenstad jarenlang. De kreet is echter niet meer van toepassing.

Ter Rede van Hoorn was achttien jaar lang een begrip onder openwaterzwemmers. De stichting, die zich bezig hield met de organisatie, heeft nu de stekker uit het evenement getrokken.

‘Ik gok dat we op rond de 100 deelnemers uitkomen’

Op zaterdag 4 en zondag 5 februari stappen rond de honderd diehards in het water van de Reeuwijkse Surfplas voor één of meerdere afstanden van de Green Heart Ice Swim. Arthur van Dijk, organisator en voorzitter van de Surfplas Ice Swimmers, geeft een inkijkje in de voorbereidingen.

Zwemmen door de Zwolse grachten: CitySwim keert terug (en eerder dan verwacht)

Dit jaar moet het dan toch echt plaatsvinden: City Swim Zwolle. De tocht van 2,7 kilometer door de grachten van Zwolle werd vorig jaar augustus vanwege blauwalg afgelast. Daarom is het zwemfestijn voor het goede doel dit jaar eerder gepland: in juni.

Helderse slager wil van Engeland naar Frankrijk zwemmen: "Ik voel mij happy in zee"

Dit jaar gaat het hem lukken: de 59-jarige Gert-Jan Wit uit Den Helder wil in september het Kanaal overzwemmen. Na een mislukte poging in 2015 bleef het aan hem knagen en daarom probeert hij het nu nog een keer. Beter voorbereid en twintig kilo lichter bereidt hij zich in alle rust voor op de tocht: "Als ik ga zwemmen, ga ik op avontuur."

Als het hem lukt, is Wit de oudste Nederlander met deze prestatie achter zijn naam. Maar daar doet hij het helemaal niet voor. Wit: "Ik hou mij daar helemaal niet mee bezig, ik hoef geen titel. Ik zwem omdat ik dat talent heb. Ik ben een einzelgänger en hou van alleen in het water liggen."

Stageopdracht openwaterzwemmen

Heb jij een passie voor sport en zoek je een stageplaats op het gebied van sport? Dan is de KNZB op zoek naar jou!
Deze uitdagende stageplaats valt onder de afdeling Sport. In de praktijk werk je samen met leuke
collega’s van jouw eigen afdeling, maar ook met collega’s van andere afdelingen.

Wat bezielt deze ijszwemmers? ‘Je doet iets waarvan je weet dat het niet fijn is’

Wat bezielt sporters om in water van vijf graden en lager hun baantjes te trekken? Het antwoord komt van de ‘ijszwemmers’ die tweemaal per week in ‘De Put’ in Rijswijk hun grenzen verleggen. Mannen en vrouwen van uiteenlopende leeftijd die in een gewoon in badpak het bitterkoude buitenwater trotseren.

Pagina's