Maaike Waaijer doet ervaring op bij EJK open water

oorspronkelijke artikel @ Zwemkroniek
geschreven door: Jos van Kuijeren
gepubliceerd: 11/07/2007, 23:43u

Vorige week vrijdag was Maaike Waaijer de enige Nederlandse deelnemer aan de Europese jeugdkampioenschappen open water zwemmen. Dat toernooi werd dit jaar gehouden op een roeibaan in Milaan. Op de 5 kilometer eindigde zij op de 18-de plaats.

Dit is haar verhaal: "Tot op ongeveer 4 kilometer ging het redelijk goed. Ik lag in de leidende groep met ongeveer tien zwemsters en had geen moeite met het tempo. Maar bij het laatste keerpunt van het parcours dat uitgezet was over een lengte van 750 meter zwom er iemand over me heen en ging ik letterlijk kopje onder. Daardoor moest ik een gat laten vallen en dat kon ik in mijn eentje niet meer dicht zwemmen!"

Open water zwemmen bij de jeugd is internationaal inmiddels een echte specialiteit geworden. "Het is heel apart om in zo'n groep samen te zwemmen, waarin het dringen geblazen is en wordt geslagen en geschopt." Maaike, die zich plaatste voor de EJK in Milaan bij de NK 5 kilometer is er nog niet uit of haar toekomst inderdaad bij het open water zwemmen ligt. "Ik heb heel veel geleerd van deze ervaringen en wie weet kan ik daar volgend jaar van profiteren. Dit jaar ga ik ook meedoen doen met de ONK 10 kilometer bij Tilburg, want de tien spreekt internationaal het meest aan."

Maaike Waaijer staat nog maar aan het begin van haar zwemloopbaan. Zij is vorig jaar na deelname aan de EJK in Palma de Mallorca overgestapt van Westland Dijkglas, waar Patrick Person haar trainer was, naar Eiffel Swimmers PSV. Met andere woorden er is wel het een en ander veranderd. "Ik werkte al een heel tijdje met de schema's van Marcel Wouda, dus die overgang was niet zo ingrijpend. Maar ik woon in Eindhoven, ging naar een nieuwe school en maak inmiddels ook veel trainingsuren, zo'n twintig per week. Een volle week telt tien watertrainingen, terwijl ik ook nog eens twee krachttrainingen doe en drie keer een landtraining."

Maaike Waaijer (16) volgt het VWO aan een LOOT-school, Pleincollege St. Joris in Eindhoven en maakt deel uit van het talenteam van de Fontys Hogeschool.

Wie er gewonnen heeft in Milaan? "Aurelie Muller uit Frankrijk!"
Muller was won vorig jaar goud op de 800 m.vrije slag bij de EJK tussen de lijnen in Palma de Maloorca!