U bent hier

nieuws - Nederland

Voormalig wereldrecordhoudster Lenie de Nijs overleden

In de jaren '50 van de vorige eeuw woonde een groot deel van de Nederlandse topzwemmers in of in de omgeving van Hilversum. De vereniging De Robben had destijds wereldfaam en er waren buitenlandse journalisten, die dachten dat er in één straat toch wel tien wereldrecordhoudsters woonden. Sterk overdreven natuurlijk, maar feit was wel dat trainer Jan Stender in die tijd veel van zijn pupillen met ‘harde hand’ naar topprestaties leidde. Hij stond bekend als ‘de beul van Hilversum’. Het begon met Nel van Vliet, olympisch goud 200 meter schoolslag in 1948 en wereldrecordhoudster op deze en andere schoolslagafstanden. Het rijtje namen, dat volgde, is indrukwekkend: Geertje Wielema, Mary Kok, Atie Voorbij én een van hen was ook de 15-jarige Lenie de Nijs, die uitblonk op de lange vrije slagafstanden en de rugslag. Jongstleden zondag 22 januari overleed zij in het Catalaanse Torroella.

Hoorn is niet langer meer de openwaterzwemhoofdstad van Nederland: stekker uit ’een begrip in de zwemwereld’

’Hoorn, openwaterzwemhoofdstad van Nederland’. Deze gevleugelde uitspraak deed de West-Friese havenstad jarenlang. De kreet is echter niet meer van toepassing.

Ter Rede van Hoorn was achttien jaar lang een begrip onder openwaterzwemmers. De stichting, die zich bezig hield met de organisatie, heeft nu de stekker uit het evenement getrokken.

‘Ik gok dat we op rond de 100 deelnemers uitkomen’

Op zaterdag 4 en zondag 5 februari stappen rond de honderd diehards in het water van de Reeuwijkse Surfplas voor één of meerdere afstanden van de Green Heart Ice Swim. Arthur van Dijk, organisator en voorzitter van de Surfplas Ice Swimmers, geeft een inkijkje in de voorbereidingen.

Zwemmen door de Zwolse grachten: CitySwim keert terug (en eerder dan verwacht)

Dit jaar moet het dan toch echt plaatsvinden: City Swim Zwolle. De tocht van 2,7 kilometer door de grachten van Zwolle werd vorig jaar augustus vanwege blauwalg afgelast. Daarom is het zwemfestijn voor het goede doel dit jaar eerder gepland: in juni.

Helderse slager wil van Engeland naar Frankrijk zwemmen: "Ik voel mij happy in zee"

Dit jaar gaat het hem lukken: de 59-jarige Gert-Jan Wit uit Den Helder wil in september het Kanaal overzwemmen. Na een mislukte poging in 2015 bleef het aan hem knagen en daarom probeert hij het nu nog een keer. Beter voorbereid en twintig kilo lichter bereidt hij zich in alle rust voor op de tocht: "Als ik ga zwemmen, ga ik op avontuur."

Als het hem lukt, is Wit de oudste Nederlander met deze prestatie achter zijn naam. Maar daar doet hij het helemaal niet voor. Wit: "Ik hou mij daar helemaal niet mee bezig, ik hoef geen titel. Ik zwem omdat ik dat talent heb. Ik ben een einzelgänger en hou van alleen in het water liggen."

Stageopdracht openwaterzwemmen

Heb jij een passie voor sport en zoek je een stageplaats op het gebied van sport? Dan is de KNZB op zoek naar jou!
Deze uitdagende stageplaats valt onder de afdeling Sport. In de praktijk werk je samen met leuke
collega’s van jouw eigen afdeling, maar ook met collega’s van andere afdelingen.

Wat bezielt deze ijszwemmers? ‘Je doet iets waarvan je weet dat het niet fijn is’

Wat bezielt sporters om in water van vijf graden en lager hun baantjes te trekken? Het antwoord komt van de ‘ijszwemmers’ die tweemaal per week in ‘De Put’ in Rijswijk hun grenzen verleggen. Mannen en vrouwen van uiteenlopende leeftijd die in een gewoon in badpak het bitterkoude buitenwater trotseren.

Lente Zwem Uitdaging 1.0 – Nieuwe Niedorp

Datum: 
zondag, 16 april, 2023 - 12:00

Onze (openwaterswimming.club) lente en herfst zwem uitdagingen geven jou de mogelijkheid om te zwemmen in het open water. Test je zwemprestaties in het open water tijdens deze uitdaging en meet je gezwommen tijd en/of afstand. Het is mogelijk om in te schrijven op jouw gewenste afstand. Tijdens het evenement alsnog langer willen zwemmen? Geen probleem, jouw afstand is jouw doel en wij belemmeren je niet.

Foto's van de laatste twee dagen IISA WK-ijszwemmen in Samoëns France

2023-01-13 - Vandaag is het WK in Samoëns echt van start gegaan met de 1000m en enkele korte nummers. 

We hebben wat leuke foto's ontvangen van gisteren. Niemand heeft bezwaar gemaakt dat we de foto's gebruiken.

Van Aurich wereldkampioen IJszwemmen

Afgelopen weekend wist de Ermelose drie medailles in de wacht te slepen tijdens de Wereldkampioenschappen IJszwemmen in Samoëns. Van Aurich werd zondag wereldkampioen in haar leeftijdscategorie op de 100m wisselslag.

‘Zwemmen in koud water is als een veilige manier om drugs te gebruiken’

De Engelse arts Mark Harper weet het zeker: regelmatig ijsbaden kan helpen tegen depressies, artrose, diabetes en darmziekten. Hij werkt als anesthesioloog in Engeland en Noorwegen. Op beide plaatsen zoekt hij aan het begin van de dag open water op.

Inge wint vijf medailles en zwemt wereldrecord bij WK IJszwemmen: 'Water was zo'n 2,5 graden'

DEN HAAG - Maar liefst vijf medailles haalde Inge Wolfs dit weekend tijdens het WK IJszwemmen in Den Haag. Samen met Britt Kraaijevanger vertrok ze vorige week naar Frankrijk om wedstrijden te zwemen in ijs- en ijskoud water. 'Het is behoorlijk koud geweest. Het water was tussen de 2,5 en 3 graden', vertelt Inge in Bob Staat Op.

Het is Nationale Dipdag, bij 10 graden het koude water in: 'Een gevoel van: yes, ik leef!'

Veel mensen moeten er niet aan denken, toch wordt het steeds populairder: zwemmen in ijskoud water. Door het hele land zijn er zwemgroepjes actief die de kou trotseren en geregeld een duik nemen in een meer, gracht of rivier in de buurt.

De magie van het water: dippen, zwemmen of lekker een film kijken

Als je naar buiten kijkt, moet je er misschien niet meteen aan denken maar het is vandaag de eerste landelijke DipDag ooit. Het water heeft iets magisch. Sterker nog, zwemmen geeft mensen een extra dimensie aan hun leven. 

Zwemmen in zee tijdens de eerste Landelijke Dipdag

Vrijdag 13 januari wordt voor de eerste keer de Landelijke Dipdag gehouden. In Vlissingen doet sportcoach Andrea Verberkmoes mee aan de Dipdag en samen met anderen neemt ze om 16 uur een verfrissende duik in de Westerschelde.

Pagina's