Iris Pijtak kijkt uit naar EJK Open Water Zwemmen

Het oorspronkelijke artikel door Maranke Pater is te vinden (met fotos) op De Stad Nijkerk sinds 31 juli 2010

NIJKERK - De 17-jarige Iris Pijtak is deze zomer niet veel op het strand te vinden. Zij duikt juist graag het water in. Onlangs plaatste zij zich voor de Europese Jeugdkampioenschappen Open Water Zwemmen. Deze wedstrijden vinden op 31 juli en 1 augustus plaats in Hoorn, in het IJsselmeer. Iris zal daar de 5 km zwemmen.

Iris begon al jong met haar zwemcarrière: ,,Ik zit al op wedstrijdzwemmen sinds mijn zesde. Dat begon met een paar keer per week drie kwartier zwemmen , waar ik vooral de wedstrijdtechniek leerde." Sinds die tijd heeft de Nijkerkse zes keer aan een regulier Nederlands Kampioenschap mee gedaan. Drie jaar geleden begon ze serieus met zwemmen en is ze ook meer gaan trainen: ,,Ik lig nu elke dag en soms twee keer per dag in het water. Mijn trainingen volg ik bij AZ&PC in Amersfoort. Als je zo goed bent dat je met een NK mee mag doen, wil je meer." Iris heeft het zwemmen niet van een vreemde. Haar moeder, Atie Pijtak, zwom op hoog niveau: ,,Mijn moeder is reserve voor de estafette bij de Olympische Spelen geweest. Ze heeft meerdere keren mee gedaan met het Nederlands Kampioenschap. Ook heeft ze als 'master' (de veteranen bij zwemmen) een paar Europese records gehaald."

Het open water zwemmen is een heel andere tak van sport dan het wedstrijdzwemmen in het binnenbad. ,,In Spaarnwoude heb ik voor het eerst in open water gezwommen. Als je in open water zwemt, kun je niet gemakkelijk in één rechte lijn zwemmen. Open water is vrij donker, je kunt je eigen armen niet zien als je zwemt. Het is dan ook lastig om de goede techniek te bewaren. Het is noodzakelijk dat je goed kijkt waar je heen gaat om niet teveel meters extra te zwemmen. Daarnaast start je met soms wel veertig mensen tegelijk met zwemmen en begin je meteen met een sprint."

Iris kan nog niet alle mooie wateren van Nederland opnoemen, omdat het haar eerste seizoen open water zwemmen is. In Culemborg, in de Lek, moest ze zich kwalificeren voor het EJK over een wedstrijd van 6 km van Beusichem naar Culemborg. ,,Het leuke aan zwemmen in Culemborg was dat er ook een groot aantal bochten was, waardoor je mooi van je af kon kijken. Maar elk water is anders. Soms is het koud, of juist heel warm. Een andere keer is de stroming wat sterker zodat je wat harder je best moet doen."

Veel vrije tijd heeft de 17-jarige deze zomer niet. Haar dagen staan in het teken van het kampioenschap. ,,Als ik naar school ga, ga ik vaak voor school zwemmen. De andere trainingen zijn 's middags na school. Mijn huiswerk maak ik in een tussenuur, 's avonds na de training of tijdens het wachten voor de middagtraining. Nu het zomer is heb ik wat uurtjes voor mezelf. Het is soms wel irritant dat je niet lang op een feest kan blijven omdat je de volgende dag een wedstrijd hebt. Ik ben blij dat ik ook veel vrienden bij het zwemmen heb. "

Over een paar dagen vertrekt Iris naar Volendam, om daar in een hotel te wachten op wat komen gaat. ,,Afgelopen zondag ben ik in Alkmaar het water in gegaan, voor de laatste 5 km wedstrijd als voorbereiding voor het EJK. Ik moet tegen de top van Europa, dus bij de eerste drie zal ik waarschijnlijk niet eindigen, maar het wordt vast een mooie ervaring."