Wedstrijdverslag: Zwemmen in Oss

Het is al weer een tijd geleden, dat ik een stukje heb geschreven over de open waterwedstrijden. Tja, het kwam er gewoon niet van. Maar ter afsluiting van het seizoen zet ik mijn pen toch maar weer eens op papier, of liever gezegd op mijn IPad.

Het was een beetje vreemd seizoen. Voorheen hadden we bij Old Dutch toch altijd wel zo’n vier vaste deelnemers, zodat er gezellig gezamenlijk gereden werd. Vorig jaar was dat al minder en dit jaar nog minder. Dus reed ik voornamelijk alleen naar de wedstrijden en een enkele keer met een medelid, wat duidelijk gezelliger is. Want het is vreemd, door de jaren heen heb ik toch aardig wat mensen leren kennen, net als ik min of meer verslaafd aan het open water zwemmen. Maar toch heb je graag je eigen clubleden bij je. Enfin genoeg inleidend geklets. Op naar Oss!

Ik heb lang zitten twijfelen of ik mee zou doen met deze laatste wedstrijd zo laat nog in het seizoen. Hij viel ook samen met de Kringdag van mijn andere grote hobby: kantklossen. Moeilijk kiezen! Wat de doorslag gaf, was dat ik precies 10 km in totaal in dit seizoen zou zwemmen, als ik in Oss mee zwom. Vond ik wel goed klinken! Ook zou ik misschien mijn gemiddelde tijd nog wat omlaag kunnen halen. Beetje krap aan kon ik ‘s ochtends naar Oss en na de prijsuitreiking om half 1 door naar Harmelen voor het kantklossen, dat ‘s ochtends al begonnen was. Geen barbecue- afsluiting voor mij dus, maar je kunt niet alles hebben.

De Lithse Ham in Oss stond bij het programma, maar Google gaf De Lithse Ham in Lith aan. Nou valt Lith onder Oss, dus ik nam maar aan, dat het niet uitmaakte. Ook denk ik, dat de organisatie van mening is, dat de West-Brabanders en Zeelander via Eindhoven rijden, want vanuit de richting Breda stond de route niet aangegeven. Én… als je van die kant komt heb je geen afslag Rosmalen -De Herven zoals vanuit Eindhoven. Dus maar hopen, dat ik op het juiste adres terecht zou komen. En het lukte! Ik kan niet anders zeggen, dan dat de organisatie heel veel duidelijke richtingbordjes geplaatst had, dus aan het eind van mijn rit kon ik moeilijk fout gaan. Wel spijt, dat ik de waarschuwing van de organisatie over 500 tot 1000 m lopen naar het wedstrijdterrein over het hoofd had gezien. Dat was sjouwen met tas, stoel en vissersparaplu want de weerberichten waren toch zodanig, dat er aardig wat regen uit de lucht zou kunnen komen vallen.

Wat een mooie plaats is De Lithse Ham! Een geweldig goede keuze van de organisatie (afgezien van het lopen hé :-)). Groot binnenmeer met een strandje, waar je als het zulk mooi weer was geweest als vorig jaar in september, nog lekker het water in zou kunnen naast het wedstrijdzwemmen. Groot grasveld om te zitten. Speeltuin voor de kinderen, die niet mee zwemmen, een restaurant. Ook douchemogelijkheid op de camping, al heb ik ook daar nog wel wat meters voor afgelegd ( richtingaanwijzers?). Als je een huisje huurt of met je caravan komt, heb je een leuk weekendje uit! Kortom een mooi wedstrijdterrein!

De watertemperatuur was 16 graden, 0,1 graad lager dan in Sleeuwijk. Om 11.14 uur zou de start voor de 1000 m. vrije slag masters dames zijn. Maar voor die tijd moest er vanaf 11.00 uur al een heel programma afgewerkt worden. Dat viel niet mee, elke 2 minuten een groep laten starten! Het liep dus wel wat uit! Voor ons startte een grote groep dames jeugd, senioren en dan nog meisjes junioren. Allemaal duizend meter! Ik neem mijn petje voor de junioren af.zo jong en dan al zo’n afstand!

Wij konden met een trapje het water in, maar de treden waren zo smal en de trap zo stijl, dat deze niet echt uitnodigend was. Ik kreeg nog wel hulp aangeboden, maar ben toch maar in het water gesprongen. Hoewel het dus 16 graden was, vond ik het water in Breda vorig jaar, toen ik daar insprong met mijn kleinkinderen voor de prestatietocht veel en veel kouder! Hoe zoiets mogelijk is? Ik vond het heerlijk water nu!

Jammer, dat de lijn links lag. Ik kijk altijd naar rechts. Op de terugweg raakte ik aardig de weg kwijt of liever gezegd de lijn. Mijn bril sloeg aan, zo warm was het dus! Door mijn wazige bril zag ik ineens de boten heel dichtbij. Zat dus duidelijk te ver van de lijn, die ik uiteindelijk wel weer terug vond. Ik bleek toen al aardig dicht bij de finish te zijn! Duidelijk mag zijn, dat mijn streven om mijn gemiddelde naar beneden te halen niet gelukt is! Nou ja, eigenlijk wel als je met 2 seconden tevreden bent! Dan Rinie van Zeijp, die zag kans om onder de 16 minuten te komen! Zo streven we onze doelen na!

Na de finish zwom je naar het strandje voor de warme soep. Volgende keer neem ik een extra paar slippers mee, die ik daar dan neerleg. Op je blote voeten daar lopen is niet zo aan mij besteed. Ik had wel geluk, want iemand was zo aardig om mijn tas mee naar het strand te nemen.

Daarna op zoek naar de douche, want ik wilde toch wel netjes bij mijn kantklossen aankomen!

Het duurde uiteindelijk toch nog wat langer dan gepland, dat de prijsuitreiking was. Meteen werden ook de prijzen uitgereikt voor het Brabant-klassement. En op mijn eigen verzoek kreeg ik ook mijn klassement-medaille mee. Bedankt Richard!

Mijn spullen bij elkaar geraapt en naar de auto! Nog hulp bij het dragen gekregen, waarvoor mijn dank! Dus hoe het verder gegaan is in Oss weet ik niet, maar vast goed! En omdat het weer zich aardig gedroeg, zal de barbecue ook wel een succes zijn geweest.

Naar het kantklossen ben ik niet meer gegaan, want toen ik in de auto de route intypte, zag ik dat ik daar dan om 15.00 uur zou zijn. Het was dus een stuk later geworden! En om half 4 zou het daar afgelopen zijn. Mijn vriendin belde nog wel of ik nog steeds in het water lag.

Bedankt organisatie van Oss, het was gezellig!
Laurin Heemskerk-Stevens