Persbericht: Olympiërs zwemmen van Biesbosch naar Haringvliet op vrijdag 14 oktober

Datum: 
vrijdag, 14 oktober, 2016 - 00:00 t/m 23:45

Op vrijdag 14 oktober zwemmen 12 getrainde openwaterzwemmers ruim 50 km in estafettevorm door de rijkdom van de Nederlandse deltanatuur. De route gaat vanuit de Biesbosch over het Hollands Diep en het Haringvliet, langs het natuureiland Tiengemeten tot in vestingstad Hellevoetsluis nabij de Haringvlietdam. Ruim 12 uur zwemmen is het; van de Biesbosch naar het Haringvliet.

Onder de deelnemers zijn de Olympisch zwemkampioenen Maarten van der Weijden (Peking 2008) en Ferry Weertman (Rio 2016). De zwemestafette symboliseert de verbinding en de oerkrachten van water en natuur die de Nederlandse Delta hebben gemaakt tot wat deze vandaag de dag is.

Maandag nominaties publieksprijs bekend

NLDelta Biesbosch-Haringvliet dingt mee naar de publieksprijs ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’ en hoopt eind oktober de titel ‘Nationaal Park van Wereldklasse’ in ontvangst te mogen nemen. Een vakjury onder leiding van Pieter van Vollenhoven buigt zich momenteel over de 20 inzendingen waaronder NLDelta Biesbosch-Haringvliet. Maandag a.s. om 19.30u maakt het ministerie van EZ bekend welke inzendingen genomineerd zijn en mee mogen doen aan de publieksverkiezing die van 10 tot 31 oktober plaatsvindt.

Ongeacht de uitslag gaat het zwemevent van de Biesbosch naar het Haringvliet door. Samenwerking tussen de beide gebieden is namelijk sowieso goed voor zowel de natuur als voor recreatieve en economische ontwikkeling. NLDelta Biesbosch-Haringvliet verbindt via het water een reeks van natuur- en cultuurhistorische parels: Van Slot Loevestein via de Biesbosch tot de Haringvlietdam, van Zuiderwaterlinie tot de molens van Kinderdijk. NLDelta Biesbosch-Haringvliet wordt breed gedragen in de regio, van natuurorganisaties, ondernemers tot overheden en de bewoners.

Journalisten zijn van harte welkom bij dit event, bijvoorbeeld aan de start en finish. Aanmelden bij Marjet Heins, persvoorlichter NLDelta Biesbosch-Haringvliet (gegevens onderaan deze mail).

Logistieke informatie over de route, start en finish.

Start tussen 6.30 en 7.00 uur in de ochtend bij het Biesbosch MuseumEiland, te Werkendam.
De zwemmers worden daar uitgezwaaid door lokale bestuurders en vertegenwoordigers vanuit de Biesbosch die daar vervolgens samen een kort inhoudelijk programma hebben, waaronder een presentatie van de ambities van het Nationaal Park NLDelta Biesbosch-Haringvliet.
Maarten van der Weijden start met zwemmen (gouden medaille Olympische Spelen Peking (2008) 10 km Open Water Zwemmen). Hij heeft een directe link met de Biesbosch: woonde in zijn jeugd in Dordrecht en tegenwoordig in Waspik.

De zwemtocht duurt zo’n 12 tot 14 uur afhankelijk van het weer en hoe hard de zwemmers zwemmen. Er zwemmen 12 goed getrainde open water zwemmers mee, die om en om het water ingaan en een uur zwemmen.

Een grote (rondvaart)boot begeleidt de zwemmers. Er is een mogelijkheid voor journalisten om een stukje mee te varen. Aanmelden is hiervoor verplicht. Op de boot zitten ook de zwemmers die verderop in de estafette in actie komen.

Finish tussen 19 en 20u in het havenkanaal in Hellevoetsluis. Daar is een feestelijke ontvangst bij het restaurant Fortezza inclusief een kort inhoudelijk programma met lokale bestuurders en vertegenwoordigers. 

Marjet Heins
Persvoorlichter NLDelta Biesbosch-Haringvliet
06 53930553

Bekijk het bidboek via onderstaande link:
issuu.com/biesbosch/docs/bidbook_lr-def_01_72f133759b60df

NLDelta Biesbosch-Haringvliet Er is maar één plek in ons land waar je de dynamiek van de rivier en de zee zo intens ervaart. In dit unieke natuurgebied leven mens en dier samen met het water. Aan de monding van de Rijn en de Maas, in één van de grootste delta’s van Europa.