KNZB wedstrijdkalender 2017

Wat vinden jullie?

De wedstrijdkalender is komend jaar wat vreemd als deze zo wordt vastgesteld. Er zijn wel 4 dubbels en heel veel vrij dagen in augustus. Een compleet vrij weekend in - over het algemeen - het drukst bezochte weekend. Het was het weekend van deelname toppers als Eersel en Bussloo. Willen de organisaties geen deelname? Geven we als KNZB de kans aan de niet gebonden-evenementen? Die zitten toevallig (?) vaak juist in dat weekend?

Daarnaast valt op dat we een weekend langer in open water te genieten hebben. er zijn zelfs tekenen dat er nog een tweede weekend verlengd kan worden.

Opvallend is dat er geen gebruik gemaakt wordt van de vele mogelijkheden vóór half juni om in open water wedstrijden te zwemmen. Denk eens aan het lange weekend van Hemelvaartsdag. Een etappewedstrijd is technisch mogelijk.


In aanvulling n.a.v. Remco (zo, 27/11/2016 - 16:44):

De dubbels zijn:

za 24 juni Stichting Open Water Zwemmen Scheerwolde Zignea
  OWZ Medewedekanaal Z.V de Albatros
za 15 juli Open Water Wedstrijd Bodegraven BZ&PC Bodegraven
  Zwemwedstrijd Oude Veer, Anna Paulowna Oude Veer
za 09 september De 5de Biesbosch Open Water Race De Biesboschzwemmers
  Stichting OWZ `Ter Rede van Hoorn` Stichting OWZ `Ter Rede van Hoorn`
zo 10 september Ijzeren Man Race - De Dommelbaarzen Vugt Z&PV De Dommelbaarzen
  Stichting OWZ `Ter Rede van Hoorn` Stichting OWZ `Ter Rede van Hoorn`

Er zijn dus 4 dubbels: IJsselmeerZwemMarathon en Heerjansdam telt inderdaad niet als dubbel. 

 

 

Persoonlijk vind ik de kalender altijd overvol. Elk weekend 1 of 2 wedstrijden hoeft van mij echt niet, maar als klassement zwemmer heb je vaak geen keus. Die vrije weekenden zijn echt wel gewenst, zodat open water zwemmers ook een wat weekenden rust hebben in de zomer voor vrienden, familie, vakanties of eens een ander evenement als de triatlon. Laat die weekenden dus maar lekker vrij.

Wat ik niet begrijp is dat een wedstrijd als Ter rede van Hoorn ineens in een weekend gaat zitten waar al sinds jaar en dag andere wedstrijden worden georganiseerd. Dit is erg slecht voor de deelnemersaantallen en continuiteit van die organisaties. Dat het voor TRVH in hun normale weekend wellicht slecht uitkwam en ze moeten verhuizen, dat kan altijd, maar dit vind ik geen goede oplossing. Als TOWZ zou je dit mijns inziens eigenlijk moeten verbieden om de andere organisaties te beschermen. Tegelijkertijd zit er voldoende verschil in reisafstand om dat weekend voor zuid-nederland en noord-nederland toegankelijker te maken, dus zo erg als ik het schets is het misschien ook weer niet.

Het seizoen verder oprekken vind ik erg slecht. Het seizoen loopt nu al veel te lang door. Neem de datum van het ONK korte baan van dit jaar. Na een open water seizoen hoort mijns inziens een rustperiode en niet rechtstreeks door naar het binnen seizoen. Dit is met de huidige kalenders onmogelijk. Je wordt geforceerd om te kiezen, of het eerste deel van het open water seizoen overslaan of het laatste. Tevens loop je het risico dat het zwemwater in september vaak erg koud kan zijn. Afgelopen jaar speelde dit niet, maar de afsluitende wedstrijd in sleeuwijk is ook wel eens onder de 16 graden geweest. Ditzelfde risico loop je ook in het voorjaar.

Mijn inziens moeten we ons misschien eens afvragen: moeten we wel zoveel wedstrijden willen?

De wedstrijd in Heerjansdam / ijsselmeer beschouw ik overigens niet als dubbel..

Ik sluit me voor het overgrote deel aan bij de opmerkingen van Remco. Daar nog aan toevoegen: Afgelopen seizoen is weer gebleken hoe moeilijk het op dit moment is om als organisatie het financieel te redden als er een andere wedstrijd wordt gezwommen op dezelfde dag. Ik meen dat Huizen daardoor redelijk in de problemen kwam.

 

Ik weet natuurlijk ook niet wat de overweging is van bijvoorbeeld TRVH om in een ander weekend te gaan zitten en of er gesproken is met de andere organisaties die in het betreffende weekend hun wedstrijden organiseren... Ik mag hopen van wel want anders ga je het elkaar moeilijk maken...

Dubbels zijn niet wenselijk: voor zwemmers niet en voor de organisaties niet. Als organisatie van De IJzeren Man Zwemrace zijn wij ook verrast door de wending van TRVH. Het congres van aanstaande zaterdag lijkt mij een prima gelegenheid om te inventariseren waarom organisaties september boven augustus lijken te verkiezen en waarom juni niet als alternatief wordt gezien. [Een groot risico in de beide maanden is de watertemperatuur. De gemiddelde temperatuur in de afgelopen 5 jaar in de maand juni lag 0,7 graden hoger dan in de maand september.] Ik ben wel nieuwsgierig naar de beweegredenen van de verschillende organisaties om de wedstrijd in augustus te willen houden. Over ons evenement kan ik het volgende zeggen:

 

1. Wij hebben sinds enkele jaren met een commerciële exploitant te maken. Voor deze partij is het begrijpelijkerwijs commercieel niet interessant om het strand tijdens hoogseizoen ter beschikking te stellen voor een openwaterwedstrijd.

2. Ons evenement is nauw verbonden met Swim To Fight Cancer in Den Bosch. Dit evenement vindt eveneens in september plaats. Ons evenement en de trainingen dienen ook als voorbereiding op dit evenement. 

Een mogelijk andere gedachtengang.

Voor de exploitant is het commerciëel toch vast geen probleem om meer mensen over de vloer te hebben. De recreanten die er toch zijn kunnen ook deelnemen als ze willen. Het mes snijdt aan twee kanten.

We hebben eerder deze constructie gezien bij het E3 strand in Eersel.

Hoi Richard, dat klopt grotendeels en de win-win-situatie is ook natuurlijk ook wat wij hebben benadrukt. Dit verhaal gaat alleen niet helemaal op. 

Wanneer het weer op die wedstrijddag slecht is, krijgt de exploitant dankzij de openwaterwedstrijd inkomsten die hij anders niet zou hebben gehad. Dit is mooi meegenomen. Is het weer op de wedstrijddag echter wel goed, dan vult de exploitant het strand liever met 8.000 tot 10.000 bezoekers en moet zijn commerciële aandacht  hierop gericht zijn. De wedstrijd is dan simpelweg te veel en zit de exploitatie in de weg. (het water is beperkt toegankelijk, net als het strand en de horecavoorzieningen). Aangezien het weer zover tevoren niet te voorspellen is, zegt de exploitant liever geen risico te willen lopen en geeft ons te kennen dat de wedstrijd buiten de vakantieweken om kan worden gehouden, zodat het risico op drukke dagen beperkter is. Laat duidelijk zijn dat wij de exploitant hiervoor erkentelijk zijn. Zonder medewerking van de exploitant immers geen wedstrijd.

Het is best lastig allemaal.

Is hierop misschien toch wel een oplossing te verzinnen? Een Flex-datum. Ik bedoel hiermee een voorkeursdatum met een of meer uitwijkmogelijkheden. Is het matig weer is dan kan de wedstrijd doorgaan. Is het mooi wordt uitgeweken naar een ander tijdstip. De moderne technologie met facebook en internet (deze website kan helpen met een mail naar alle gebruikers) is zo ver dat we dit best aan kunnen met elkaar.

Mocht een en ander in het seizoen toch moeilijk lukken is er geen man overboord. Anderzijds kan overwegen van een uitwijk naar een vrijdag ook zinnig zijn.

Uitraard moeten we niet 20 wedstrijden hebben die dit doen. Enkele zou toch mogelijk moeten zijn.