Ter Rede van Hoorn 2024 - verslag

Een zware 19e editie van Ter Rede van Hoorn werd de eerste open-waterwedstrijd van het seizoen in Nederland.

In ‘zijn’ wedstrijd won Hessel Robert de 10km met grote overmacht, een afstand waarmee hij en zijn trainer-coach Hans Beenker zich voorbereiden op meer.

De omstandigheden op de prachtige Redebaan op de Zuiderzee waren zwaar, maar Robert op het lijf geschreven.

Vele uren trainingsarbeid in verschillende zwembaden, maar vooral op het Markermeer, gaven hem vleugels.

Waar zijn tegenstanders vochten tegen de elementen in de Slag op de Zuiderzee, voelde Hessel zich juist in zijn element.

Van de mannen op de 10 km haalden maar drie de finish:

Hessel Robert van Het Y in 2.13.25, Timo Dinkelberg van Zwemsport Parkstad in 2.23.22 en Tom van Gils van ZPC De Zeeuwse Kust in 2.31.17.

Zeven vrouwen finishten in Hoorn:

Jenny Schouten van PSV won in 2.25.58, tweede werd Lisa Dreesens van Blue Marlins in 2.27.04 en derde Renske Dutilh van Het Y in 2.29.08.

Opvallend was vooral ook de prestatie van de veertienjarige Sarah Akil van Het Y: zij werd in haar eerste 10km-wedstrijd vierde in 2.49.21.

Op de 2km won bij de mannen Sverre van der Zwaan van WVZ, tweede werd Max Bakker van Het Y en derde Dimitri Lans van New Wave Almere.

Bij de dames eindigden Bianca Groot van MSV Zeemacht als eerste, Sara Spoorenberg van Het Y als tweede en Laura Staal van Oceanus als derde.

De 5km was duidelijk minder in trek: bij de mannen won Willem Jongen in 1.13.20, bij de vrouwen Nina de Witt in 1.29.56, beiden van Het Y.

Het concept van een compacte wedstrijd op de ruige Redebaan sprak velen aan, en de reacties op de 19e editie van Ter Rede waren zeer lovend.

Aan het begin van een seizoen meteen de Olympische 10km zwemmen, of een 5km of een 2km op de Zuiderzee: dat is een uitdaging op zich.

Deze uitdaging krijgt deze zomer elk weekeinde een vervolg bij twintig wedstrijden in Nederland en Belgie, maar de zwaarste strijd is gestreden.

Alle uitslagen zijn te lezen op www.terredevanhoorn.nl, met dank aan alle zwemmers, hun coaches en vrienden, en de juryleden.

Hans Beenker, voorzitter Stichting OWZ Ter Rede van Hoorn